I MAŠINE RASHLAĐUJEMO: Građevinci oko 11 - u hlad, nadležni apeluju na poslodavce da poštuju smernice za rad na otvorenom dok traju vrućine

J. Matijević

21. 06. 2024. u 11:50

UZ temperature od 39 stepeni, koliko je izmereno u nekim gradovima istočne i južne Srbije, leto je juče stiglo u "velikom stilu". I iako je tek na početku, po najavama meteorologa, nastaviće da "prži". RHMZ je upozorio da će ovako biti još sedam dana i da će pik toplotnog talasa biti danas i sutra, kada će temperature rasti i do 40 stepeni.

И МАШИНЕ РАСХЛАЂУЈЕМО: Грађевинци око 11 - у хлад, надлежни апелују на послодавце да поштују смернице за рад на отвореном док трају врућине

Foto: D. Milovanović

Slede dani nimalo prijatni i za zdrave, a kamoli za hronične bolesnike, trudnice, decu, kao i za mnogo onih koji rade na otvorenom, pre svega poljoprivrednike i građevinske radnike.

Ministar Goran Vesić preporučio je juče poslodavcima u građevinarstvu da poslove na otvorenom prilagode uslovima visokih temperatura, naročito od 11 do 16 časova.

Foto: D. Milovanović

 

Preporuke je dao da bi se rizik po zdravlje zaposlenih na otvorenom sveo na minimum, a u skladu sa Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad.

Vesić je upozorio da direktna posledica rada na visokim temperaturama mogu biti dehidracija, sunčanica, toplotni osip ili čak toplotni udar.

KAZNE I DO 2.000.000 DINARA

AKO ne obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj sredini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu je propisana novčana kazna za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 1.500.000 do 2.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000, dok je za za preduzetnika propisana kazna od 400.000 do 500.000. 

- Da bi se ovakve situacije predupredile, važno je da poslodavci omoguće zaposlenima da prave pauze i da se sklanjaju u prostore koji nisu izloženi suncu u najtoplijem delu dana, uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka, kao i da organizuju poslovni proces tako da se teži deo posla obavlja u hladnijem delu dana, te ukoliko je moguće organizovati rad po smenama - poručio je ministar.

Foto: D. Milovanović

 

Obilazeći prestonička gradilišta, reporteri "Novosti" juče su se uverili da su radnici uglavnom nosili zaštitnu opremu i da su u vreme najveće vrućine obavljali samo manje zahtevne poslove.

- Većina nas koji radimo na visinama, već oko 11 časova potražia je hladovinu. Kad je ovakvo vreme, koncentracija nam pada i povećava se rizik od nesreća. Poslodavci su nam obezbedili vodu i sokove, sačekaćemo da "zvezda" malo splasne, pa nastavljamo. Drugačije se ne može, jer nije bezbedno. Možete li zamisliti kako nam je kad smo vodom i mašine rashlađivali - rekao nam je zidar Jovan, na jednom gradilištu u Beogradu.

I Ministarstvo za rad apeluje na poslodavce da za vreme kada su spoljne temperature iznad 36 stepeni, naročito od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada, organizuju rad na otvorenom, u građevinarstvu, poljoprivredi i komunalnoj delatnosti, tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju, u skladu sa Preporukom koju je donela Vlada 2007.

Foto: D. Milovanović

 

Ministarstvo je donelo i Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama i saopštilo da su poslodavci dužni da obezbede zaposlenima rad na radnom mestu i u radnoj sredini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Bojan Urdarević za "Novosti" kaže da je Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu usvojen 2023. i da sadrži odredbu po kojoj je poslodavac dužan da zaposlenom obezbedi i sprovodi preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu.

- Poslodavac treba da ima procenu rizika na radnom mestu i dužan je da tim aktom uzme u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama i da radna mesta na otvorenom prostoru tako uredi da zaposleni koji rade na tim radnim mestima budu zaštićeni od nepovoljnih vremenskih prilika i da imaju obezbeđenu prvu pomoć - kaže prof. Urdarević. - Ukoliko poslodavac ne poštuje propisane mere, radnik ima pravo da to prijavi inspekciji rada. Nadležni inspektor u slučaju utvrđivanja nepoštovanja propisa treba da piše prekršajnu prijavu protiv poslodavca.

Foto: D. Milovanović

 

Naš sagovornik naglašava da u zakonu nigde nije predviđena obustava rada pri visokim temperaturama, ali kaže da postoje mehanizmi da se to učini.

SAMO NA UREĐENA KUPALIŠTA

POVODOM početka kupališne sezone, MUP apeluje na građane da spas od vrućine traže isključivo na uređenim kupalištima.

- Bezbednost na prvom mestu! Kupališna sezona je počela, pratite naše savete: ne rizikujte! Spas od vrućine tražite isključivo na uređenim kupalištima. Spasilac može da vam sačuva život! Deca u vodi zahtevaju stalnu pažnju! Nikada ih ne ispuštajte iz vida - objavio je MUP na svom instagram-nalogu i skrenuo pažnju da kupači u vodu ulaze isključivo trezni i ako prethodno nisu uzimali narkotike. 

- Ukoliko su, na primer, temperature iznad 40 stepeni, može da se proglasi elementarna nepogoda, što je regulisano Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama iz 2018. Propisano je i ko i na kom nivou proglašava vanrednu situaciju, pa u tom smislu i obustavu rada u nekom vremenskom periodu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška