KADROVI LEDE KRV U ŽILAMA: Film "Duboka dolina" - Potreba da se ne ćuti o stradanju Srba na jugu Srbije

J. S.

30. 06. 2024. u 21:11

Istoričar iz Niša Đorđe Bojanić i đakon Dejan Jovanović, dvojac su koji stoji izadokumentarnog filma „Duboka dolina“ koji je nedavno ugledao svetlost dana.

КАДРОВИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА: Филм Дубока долина - Потреба да се не ћути  о страдању Срба на југу Србије

Foto: Privatna arhiva

Pripremili, snimili i montirali film čiji kadrovi lede lrv u žilama i za mnoge predstavljaju iznenađenje, jer film o Dubokoj dolini je film o Surduličkim mučenicama o čijem stradanju se dugo nije govorilo kako bi se sačuvala „politička korektnost“.

Ipak u novijoj istoriji priča o stradanju učenih Srba od strane Bugara na jugu Srbije  izlazi na svetlost dana, a Duboka Dolina kod Surdulice gde počivaju stradalnici simbol srpskog stradanja o kome kako kažu autori filma Srbi nikada ne smeju da zaćute.

Foto: Privatna arhiva

 

- Ciljevi bugarske politike prema ovdašnjim Srbima su bili jasni. Najstrožije je bilo zabranjeno sve što je srpsko, pa i sama reč Srbin. Vršena je sistematska bugarizacija Srba, uglavnom pokolj civilnog stanovništva, mučenja, silovanja, interniranja, nameti, pljačke, kuluk, razaranja i paljevine… Ubijani su svi viđeniji i obrazovaniji Srbi, sveštenici, učitelji, činovnici, aktivni članovi partija, advokati, knjižari… - započinje priču istoričar Bojanić.

Kroz istoriju se tek tu i tamo pominjalo mučko stradanje Srba sa juga Srbije i sadašnje Severne Makedonije, a Duboka Dolina čuvala je kosti Srba koji su stradali jer su bili Srbi.

Patrijarhova beseda

Kroz dokumentarni film ,,Duboka dolina” gledaoce kao narator vodi Boban Kocev, jedan od sagovornika je protojerej-stavrofor Nikola Petrov, čuje se i beseda patrijarha srpskog Porfirija, kao i govor ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanje Starovića.

- Prvi kadrovi korišćeni u filmu su nastali  2021. kada je krenuo prvi Krsni hod od hrama u Surdulici do lokaliteta Duboka dolina, ostalo je sklop svedočenja , beseda i istorijskih činjenica – kaže Bojanić.

Prema njegovim rečima niko u današnjem vremenu nema ideju da treba „svađati“ Srbe i Bugare, ali smatra da stradalnici i njihovi potomci imaju pravo, te da je obaveza našeg naroda da ne zaboravi činjenice, odatle i inspiracija za film koji će 28. juna na Vidovdan biti prikazan u večernjem terminu na televiziji Hram.

- Krajevi u Srbiji koje je okupirala bugarska vojska proglašeni su za “Moravsku Bugarsku”, a Srbi, stanovnici tih oblasti, za – “Moravske Bugare”.  Računa se da je tokom Topličkog ustanka, u proleće 1917. godine, pobijeno oko 20 hiljada Srba svih uzrasta i oba pola Najveći deo pobili su Bugari, koristeći vrlo često samo hladno oružje – bajonete. Srećom danas imamo dobronamerne komšije u tim krajevima Srbije, Bugari i Srbi, koji nisu nizašta krivi i dok god postoje razumni pripadnici oba naroda, biće razumevanja. Ali, istinu i činjenice moramo da znamo ma koliko bila bolna i sramna, istina miri i jača razum – kaže Bojanić.

Foto: Privatna arhiva

 

 

On i đakon Dejan Jovanović potpisuju i režiju i montažu filma. Sami su finansirali celu priču i kako kažu ustupiće svakome ko poželi film ya emitovanje, jer izrada filma nije imala komercijalni cilj već potrebu da se o zločinu koji se desio ne ćuti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hirurg koji je laseru dao oči