KINESKA SONDA SE VRATILA NA ZEMLJU: Šta je prvi put u istoriji doneto sa tamne strane Meseca?

J. Matijević

25. 06. 2024. u 18:00

KINESKA lunarna sonda "Čang'e-6" (Chang'e-6) vratila se juče na Zemlju, donoseći prve ikada prikupljene uzorke tla sa druge, tamne, strane Meseca. Sonda je sletela u severni kineski region Unutrašnja Mongolija, donoseći uzorke lunarnog tla koje je prikupila tokom ovoga meseca.

КИНЕСКА СОНДА СЕ ВРАТИЛА НА ЗЕМЉУ: Шта је први пут у историји донето са тамне стране Месеца?

Foto: Tanjug/AP

Bez posade, kineska sonda lansirana je 3. maja 2024, a sletela je na tamnu, udaljeniju stranu Meseca 2. juna u 6.23 po pekinškom vremenu, što do tada nije uspelo nijednoj nacionalnoj svemirskoj agenciji na svetu. Kako se očekuje, sakupljeni uzorci mogli bi da pruži ključne tragove o poreklu i evoluciji Meseca i Sunčevog sistema. Jedan od ciljeva misije, takođe je bio i da prouči materije iz plašta razbacane oko mesta sletanja. To može da da važne informacije o unutrašnjoj strukturi jedinog prirodnog Zemljinog satelita.

Foto: Tanjug/AP

Sonda posle povratka na Zemlju

Tamna strana, koja se ne može videti sa Zemlje, u nekim ključnim stvarima se razlikuje od poznate "svetle". Površinski sloj je deblji, stariji i više izrovaren kraterima. Osim toga, ima mnogo manje "marija", tamnih bazaltnih "mora" koje je stvorila lava, nego na svetloj strani.

Foto: Tanjug/AP

Kineska sonda na tamnoj strani Meseca

Inače, ključna prepreka misiji "Čang'e-6" bila je komunikacija sa letelicom na tamnoj strani Meseca. Kina koristi relejne satelite za prenošenje signala sa površine Meseca nazad na Zemlju, ali satelit Kiekiao-2 (Queqiao-2), lansiran u martu ove godine, podržava misije širom Meseca. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!