U SMEDEREVU ODIGRANO KOLO NAJVEĆE U SRBIJI IKADA: Igralo 2.000 ljudi

Јелена Илић
Jelena Ilić

05. 07. 2024. u 13:00

Defileom čak dve hiljade članova kulturno-umetničkih društava iz Smedereva, a potom i zajedničkim kolom, verovatno najvećim ikada odigranim u Srbiji, počelo je Kulturno leto u Smederevu.

У СМЕДЕРЕВУ ОДИГРАНО КОЛО НАЈВЕЋЕ У СРБИЈИ ИКАДА: Играло 2.000 људи

Foto : N. Živanović

Članovi 22 kulturno-umetnička društva (KUD), od 24 koliko ih je u gradu, prošli su kroz pešačku zonu, Ulicu kralja Petra Prvog, a najveće oduševljene izazvali su najmlađi u narodnim nošnjama. Reka igrača, od najmlađih koji su imali jedva četiri, pet i šest godina, pa do najstarijih - veterana, ulivala se na gradski trg skoro pola sata. Tokom defilea predstavljen je svaki KUD, nabrojani uspesi i nagrade koje je osvajao.

- Smederevo je večeras ponovo prestonica. Prestonica tradicije, istorije, neprolaznih vrednosti, prestonica duše srpskog naroda, rekla je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović na svečanosti otvaranja manifestacije, pozdravljajući učesnike ove narodne smotre.

Foto: N. Živanović

 

-Kulturno-umetnička društva igraju ključnu ulogu u očuvanju i promovisanju našeg kulturnog nasleđa. U čak 24 kulturno-umetnička društva, brojne ansamble svih uzrasta, Smederevo dokazuje koliko brine o očuvanju nasleđa i s ponosom podržava sve one koji svojim trudom, radom i talentom doprinose očuvanju tradicije. Večeras će se u Smederevu igrati najveće kolo ikada igrano u Srbiji. Ujediniće se u tom kolu naša snaga, lepota i ponos. Neka se kolo zavrti, neka nam je srećno i večno, kazala je gradonačelnica Smedereva.

Foto: N. Živanović

 

Potom se razvilo kolo kojim je simbolično počelo Kulturno leto.

U okviru Kulturnog leta u naredna dva meseca, publiku očekuje mnogo kulturnih događaja sa muzičkim, plesnim, pozorišnim, filmskim i izložbenim sadržajima, performansima i poetskim večerima. Tu su i dva nezaobilazna festivala – „Dunav film fest“  i „Tvrđava muzike“.

Foto: N. Živanović

 

RADIONICE

Ovogodišnje Kulturno leto ima i  brojne prateće programe poput pozorišnih, likovnih, muzičkih i dramskih radionica, kao i radionica stripa i video-igara.

Organizator manifestacije je Centar za kulturu, a pokrovitelj Grad Smederevo. Sva kulturna dešavanja, ljubitelje umetnosti i dobre zabave, vodiće na različite lokacije u gradu: Vinski grad, Dunavski park, dvorište Centra za kulturu, Gradski trg i Smederevsku tvrđavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HIT 2024! Marsa Matrouh – Jednostavni Egipatski Maldivi