TESLA U MATICI OKUPIO SRBE: Fondacija iz Filadelfije započela u Novom Sadu manifestaciju posvećenu našem velikom naučniku

J. SIMIĆ

09. 07. 2024. u 12:20

FONDACIJA koju su Srbi u Americi osnovali pre dve decenije nadenuvši joj ime genija iz Smiljana, započela je juče u Novom Sadu Dane Nikole Tesle u Srbiji okruglim stolom "Teslina naučna fondacija i Matica srpska".

ТЕСЛА У МАТИЦИ ОКУПИО СРБЕ: Фондација из Филаделфије започела у Новом Саду манифестацију посвећену нашем великом научнику

Foto B.lučić

- Matica srpska ima veliki ugled u našoj dijaspori. Uspostavili smo izuzetnu saradnju jer želimo da naša deca u SAD znaju da je Matica naša najstarija institucija književnosti, kulture i nauke - rekao je Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesline fondacije.

Osnovana je 10. jula 2004. u Crkvi Svetog Nikole u Filadelfiji na 148. Teslin rođendan u nameri da neguje i promoviše dostignuća velikog naučnika. Šest godina docnije, na dan Teslinog upokojenja, 7. januara, Fondacija je dobila današnje ime, a potom je registrovano predstavništvo u Zemunu: Teslina naučna fondacija Srbija.

Foto: B. Lučić

 

- Osnovali smo mnoge Tesline klubove u SAD gde radimo sa srpskom decom u našim zajednicama. Njih pripremamo za kulturnu diplomatiju - naglasio je Lončar.

Drugi važan deo misije Fondacije nosi naziv "Teslin narod". Nastao je 2014.

- Tada smo shvatili da ovako okupljeni oko Tesle treba da širimo aktivnosti, da spajamo naše ljude, promovišemo talente... Zato nam je važna saradnja i sa matičnom državom i sa Maticom srpskom - rekao je Lončar.

O čvrstim sponama Tesle i Matice srpske govorio je njen predsednik prof. dr Dragan Stanić. On je podsetio da je mladi Tesla u dva navrata, 1876. i 1878, konkurisao za Matičinu stipendiju. Oba puta bio je odbijen jer je komisija stipendiju dodelila siromašnijem đaku.

Foto Vikipedija

Nikola Tesla

- Tesla je dobro razumeo da je kao sin prote Milutina i sestrić mitropolita Nikolaja Mandića bio boljeg imovnog stanja od siromašnog Aleksandra Tabakovića iz Arada koji je bio sin berberina u porodici sa sedmoro dece - podsetio je Stanić.

A da Tesla tu stipendiju nije zlopamto Matici, potvrdio je već 1902, kada se sa Mihajlom Pupinom učlanio u ovaj naš najstarijiji hram kulture. Zauzvrat, 1926, povodom svog stotog rođendana, Matica je obojicu naučnika promovisala u svoje počasne članove.

NASTAVLjA SE U BEOGRADU

DANI Nikole Tesle biće nastavljeni danas Međunarodnom konferencijom u Kolarčevoj zadužbini, a u sredu će u Pres-centru UNS u Beogradu biti priređena Panel-diskusija za medije. Donatorsko veče u beogradskom hotelu "Palas" biće priređeno 10. jula u 19 časova. 

Srđan Sotirov kazao je da je Fondacija, čiji je predsednik UO, otvorila klubove širom sveta i darovala 35 bista Nikole Tesle, a najnovija je na Vidovdan zasvetlela u Gračanici. Različitim priznanjima nagrađeno je više od hiljadu darovitih pojedinaca. Niz godina, Fondacija je počasni gost Festivala nauke u Filadelfiji u organizaciji Instituta "Frenklin".

Foto: B. Lučić

Nikola Lončar

O misiji kulturne diplomatije govorila je dr Vjera Mujović, glumica Narodnog pozorišta, a dr Milan Micić podsetio je na oko 4.000 srpskih dobrovoljaca iz Amerike koji su se pridružili našoj vojsci u Velikom ratu. Umetnik Radovan Ždrale osvrnuo se na svoja književna i vajarska suočavanja sa Teslom. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)