ZLATAR SABRAO SNAGU I LEPOTU: Ivanjdanski susreti sela održani na 1.400 metara nadmorske visine i nikad nisu bili posećeniji

Dragoljub Gagričić

09. 07. 2024. u 12:46

NA Ivanjdan je planina Zlatar pucala od snage, lepote i brzine. Na ledini visa Džade u selu Muškovina, na visini od 1.400 metara, u moru četinara, odmeravali su spretnost i umeće takmičari devet ekipa na 12. "Susretima zlatarskih sela".

ЗЛАТАР САБРАО СНАГУ И ЛЕПОТУ: Ивањдански сусрети села одржани на 1.400 метара надморске висине и никад нису били посећенији

Foto: D. Gagričić

Po sunčanom danu delili su megdane na tepihu planinske trave, podsećali na čobanska druženja i nadmetanja, ali i veštinu rabadžija i drvoseča. Neki su vrelinu gasili u hladovini, a većini žega nije smetala, jer su do uoči takmičenja bili na visinskim pripremama: na senokosima ili u šumama Zlatara, Murtenice, Jadovnika.

Ekipa Aljinovića je bez premca kad treba pokzati snagu mišica - pretplaćeni su na prvo mesto u nadvlačenju konopca, dok su takmičari Rašo Milinković i Vujica Savković bili najspretniji u struganju kladarom, Nenad Ivezić u nadvlačenju klička, a Enes Papić u bacanju kamena s ramena.

Foto: D. Gagričić

Svi pobednici

- Više od 15 godina nastupamo na seoskim višebojima u okolini, u gotovo istom sastavu. Prosek starosti ekipe je 40 godina, a težine između 120 i 130 kilograma. Treninzi su redovni: porani se u četiri ujutru da se tovare i prevoze bale sena, a omrkne na kosidbi ili u seči trupaca građe - "raportira" Nenad Jezdić, iz ekipe "teškaša".

POBEDILA PRIRODNA LEPOTA

Foto: D. Gagričić

 

PO drugi put, među 20 devojaka, birana je "mis Zlatara". Titula najlepše i sedmodnevni boravak u Čanju pripali su Valentini Preljić (18) iz Draževića, a pratilje su joj Andrea Pušičić i Jana Purić. Predsednica žirija Danica Jeftić Šišović, direktor Kulurnog centra na Zlatiboru, istakla je da je pobedila prirodna lepota, bez šminke i farbe, ono što nose i čime zrače deveojke. 

Zabrinut za broj takmičara u disciplinama kojima gospodare delije iz Aljinovića, šumar Grozdimir Grbović, jedan od najagilnijih organizatoira "Susreta zlatarskih sela", u nedelju, na Ivanjdan, predložio je da se "teškaši" podele u dve ekipe, kako bi dali šansu i drugim selima.

Foto: D. Gagričić

Anđela Pejčinović

- Nikad nije bila jača konkurencija u malom fudbalu i odbojci na livadi. Pehare su odnele ekipe Karaule i Goračića - kaže "prva" pištaljka "Susreta", trener podmlatka u FK "Zlatar" Milivoje Lečić.

Foto: D. Gagričić

Enes Papić

Za takmičenja rabadžija vlada najveće interesovanje. Da planina Murtenica u Starom Vlahu ima najjače zaprege pokazali su "šumski vukovi" Milan Žunić iz Kućana i Milan J. Žunić iz Donje Bele Reke.

NOĆU NIKO NE BI POBEDIO...

Foto: D. Gagričić

 

PODSEĆAJUĆI na korene predaka i život planine, takmičari su omanji trupac strugali kladarom, starom ručnom testerom.

- Ne umeju ovi po danu! Više niko ne bi pobedio da je noć. Pod okriljem mraka i uz fenjer su birali omoriku, koja bi do zore bila skrivena na imanju - podseća Radenko Matović iz Pravoševe. 

- Prvi put su "Susrete" i jedinu manifestaciju na planini Zlatar podržale turističke organizacije Prijepolja i Nove Varoši. Bili su to susreti komšija i prijatelja, ali i ljutih rivala, uz stisak ruke i čestitke boljem i spretnijem. Predstoji nam akcija uređenja terena i obezbeđenja više parking-mesta uz put koji sa druma Nova Varoš-Sjenica vodi do nekadašnjeg stecišta i saborišta čobana, rabadžija i drvoseča - kaže dr Marija Antić, iz Užica, koja nastavlja tradiciju pokojnog oca Stojana Brajovića, zaljubnjenika u zavičaj i visove planine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Jedinstveni Egipatski Maldivi - Nikada povoljnije!