NA MAJCI JE OTADŽBINA: Zorica Aleksić, iz Nikšića, jedna od dobitnica Ordena Svete majke Anastasije

Veliša Kadić

13. 07. 2024. u 07:15

U KRIPTI Hrama Svetog Save u Beogradu, Zorici Aleksić, članici Foruma žena Nove srpske demokratije iz Nikšića uručeno je najveće odlikovanje Fondacije "Dajana Paunović" - Orden Svete majke Anastasije.

НА МАЈЦИ ЈЕ ОТАЏБИНА: Зорица Алексић, из Никшића, једна од добитница Ордена Свете мајке Анастасије

Privatna arhiva

Odličje se dodeljuje uzornim majkama troje i više dece "koje svojom nesebičnom posvećenošću podizanju budućih pokolenja i demografskoj obnovi našeg naroda predstavljaju nadahnuće za čitavu zajednicu". Izuzetno priznanje Fondacija dodeljuje uz pokroviteljstvo i saradnju sa SPC i Vladom Srbije.

Zorica Aleksić je majka troje dece: Đorđija, Aleksandre i Jovane. I uz svu posvećenost prema svojoj deci, nesebična je i u pomoći i brizi o drugima. Članica je Kola srpskih sestara u Nikšiću koje je realizovalo mnoge humanitarne aktivnosti. Završila je i dva studijska programa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore: fizičko vaspitanje i razrednu nastavu.

- Na majci počivaju i porodica i gradovi i otadžbina. Jedna takva majka, Sveta Anastasija je rodila Svetog Savu, najveće i najlepše srpsko čedo, i zato nema veće časti od te da majke primaju orden koji nosi njeno ime - kaže za "Novosti" Zorica Aleksić. - I ja sam jedna od majki koje nastoje da doprinesu demografskoj i duhovnoj obnovi srpskog naroda i zbog toga sam veoma ponosna. Svaka žena činom rađanja se najviše približava Bogu i zato je svaka majka mali tvorac, a svako novo rođenje dokaz da Gospod nije izgubio veru u čoveka.

Foto: Privatna arhiva

Zorica sa episkopom topličkim Petrom, posle uručenja ordena

Naša sagovornica podseća da je osim pored mnogobrojnih kriza u današnjem svetu, očigledna i kriza materinstva, koja se ogleda u izbegavanju rađanja većeg broja dece.

- Koliko je to pogubno za jednu naciju, nije potrebno posebno naglašavati. Kao narod suočeni smo sa belom kugom i stoga treba da stvaramo što veće porodice, a za to su, po mom mišljenju, sposobni samo verujući ljudi. Otiću ću korak dalje i reći da ozdravljenje sveta treba započeti zdravom hrišćanskom porodicom - kaže za "Novosti" ponosna majka Zorica, dodajući da je porodica domaća crkva, pod čijim svodovima se ostvaruje čvrsta vera. - Treba živeti po Hristovim zakonima, voleti se međusobno i pravilno vaspitavati decu. Porodica odvojena od crkve, od liturgije, od krsne slave postaje krhka, nepostojana i lako propadljiva biološko-socijalna zajednica.

SRBIJA I SPC OHRABRUJU

VEOMA me ohrabruju delatnost Srpske pravoslavne crkve i države Srbije koja je usmerena u pravcu demografske obnove našeg naroda i podsticanja mladih bračnih parova da rađaju što više dece. U toj svetlosti sagledavam i delatnost Fondacije "Dajana Paunović" - kaže Aleksićeva.

Foto: Privatna arhiva

Bila prvakinja Jugoslavije i reprezentativka SRJ u džudou

Osim što je uzorna majka troje dece i humanitarac, Zoricu Aleksić, rođenu Blagojević, mnogi pamte i po blistavoj sportskoj karijeri ispisanoj zlatnim slovima. U kategoriji do 72 kilograma bila je jedna od najboljih jugoslovenskih džudistkinja, višestruka prvakinja države u svojoj i apsolutnoj kategoriji. Nezamenljiv član Džudo kluba "Braća Labudović" koji je devedesetih godina prošlog veka dominirao jugoslovenskom ženskom džudo scenom čitavu deceniju.

DODELjENO ŠEST ODLIČJA

OVE godine Fondacija je dodelila šest zlatnih ordena majkama iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Svečanosti su prisustvovali premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica pokrajinske Vlade Vojvodine Maja Gojković, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon i u ime patrijarha Porfirija - episkop toplički Petar, vikar Njegove svetosti. Fondacije "Dajana Paunović", dodelila je orden treću godinu zaredom. 

Titulu prvaka u svojoj kategoriji je potvrđivala šest puta uzastopno, uz dve osvojene u apsolutnoj, kada je proglašavana za najbolju džudistkinju Jugoslavije. Uz to bila je peta u Evropi, sedma u svetu... Učestvovala je i na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, kao jedna od 52 sportista iz SR Jugoslavije koji su zbog sankcija prema našoj zemlji na ovim OI nastupali samo u individualnim sportovima.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!