PRAVDA JE NA MOJOJ STRANI! Srećko Sofronijević - simbol otpora Srba na KiM

D. Zečević

26. 07. 2024. u 13:13

HVALA Bogu sa porodicom sam i to mi je najbitnije. Posle svega, ipak se osećam dobro. Ni za šta nisam kriv i uveren sam, znam da će pravda biti na mojoj strani. Pušten sam uz jemstvo i molim vas da me razumete zašto ne želim više da govorim za medije.

ПРАВДА ЈЕ НА МОЈОЈ СТРАНИ! Срећко Софронијевић - симбол отпора Срба на КиМ

Foto Kancelarija za KiM

Ovo je juče za "Novosti" rekao Srećko Sofronijević (41), iz Zvečana, posle izlaska iz Kurtijevog kazamata u Podujevu. On je u sredu pušten da se brani sa slobode nakon što ga je tzv. kosovska policija uhapsila 13. aprila ove godine na administrativnom prelazu Brnjak dok je sa porodicom krenuo u centralnu Srbiju, gde je inače lečen posle teškog ranjavanja u Zvečanu 13. oktobra 2021. tokom upada pripadnika tzv. specijalne kosovske policije ROSU na sever KiM i u ovo mesto. Na teret mu je tada stavljeno više krivičnih dela - navodni pokušaj ubistva, poziv na otpor, napad na službeno lice, neovlašćeno posedovanje oružja, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo huliganizma i uništenje imovine.

Sofronijević je tokom događaja za koje ga policija tereti bio ranjen i nije učestvovao u nemirima, naveli su njegovi branioci posle hapšenja. Nakon odluke privremenih prištinskih organa da mu dozvole da se brani sa slobode, njegov advokat Nebojša Vlajić juče za "Novosti" je rekao:

- Moj klijent je zadovoljan što se slučaj konačno pomerio s mesta i njegovo puštanje da se brani sa slobode je mali korak u čitavom procesu u kojem ćemo dokazati da nije kriv za ono za šta ga optužuju. U ovom trenutku je najvažnije da je Sofronijević na slobodi dok od suda zavisi kako će se proces dalje odvijati. Javni tužilac se složio, a sud u Prištini prihvatio je predlog o određivanju jemstva.

Represiji nema kraja

REPRESIJA prištinskih vlasti prema Srbima na severu Kosova i Metohije je toliko strašna i nema kraja, ide dotle da nam je oduzeto pravo čak i da branimo sopstvene živote. Zapravo, sva hapšenja Srba sa severa KiM su upravo iz razloga što želimo da zaštitimo sebe i svoje porodice od terora tzv. kosovske policije i Kurtijevog režima. Jednostavno, nama je sve zabranjeno: nemamo pravo glasa, ne smemo da branimo svoju imovinu i sopstvene živote jer ako se pobunimo bivamo uhapšeni, kažu Srbi sa severa KiM.

Oktobra 2021. kpripadnici tzv. specijalne kosovske policije ROSU opkolili su i upali na Sever KiM i u Zvečan, gde su hteli da pretresu jedan magacin sa prehrambenom robom. Akcija do zuba naoružanih specijalaca uznemirila je i revoltirala Srbe iz Zvečana i obližnjeg Rudara, pa su u tom mestu postavili barikade, jer su specijalci na njih u jutarnjim satima ispalili više od stotinu metaka. Dvorišta meštana Zvečana i Rudara bila su puna metaka.

Sofronijević je tog dana pokušao da skloni i zaštiti svoje dete koje je bilo na ulici i tada je teško ranjen. Najpre je primljen u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, sa teškom prostrelnom ranom u leđima, prelomom lopatice i rebara, a metak je prošao pored vitalnih krvnih sudova na vratu. Istog dana je hitno operisan, a potom zbrinut na odeljenju intenzivne nege ove ustanove. Nekoliko dana kasnije Sofronijević je prevezen na dalje lečenje u Beograd, zbog mogućih postoperativnih komplikacija.

Posle višemesečnog lečenja i povratka kući, mislio je da će ožiljak na telu ostati kao ružna i bolna "uspomena" na represiju kosovskih vlasti, ali pripadnici tzv. kosovske policije u prisustvu supruge Katarine i dvoje dece uhapsili su ga 13. aprila ove godine na amdinistrativnom prelazu Brnjak, kada je bio krenuo u centralnu Srbiju, stavljajući mu na teret više navodnih krivičnih dela.

Srećko Sofronijević je po mišljenju Srba sa severa naše južne pokrajine simbol svojevrsnog otpora Srba sa Kosova i Metohije koji i u pokušajima da zaštite svoju imovinu, kuće, stanove i članove porodice bivaju napadani i ranjavanji.

NASTAVLjA SE TEROR VLASTI U PRIŠTINI NAD NAŠIM SUNARODNICIMA

UHAPŠEN JOŠ JEDAN SRBIN SA SEVERA KiM

U JUŽNOM delu Kosovske Mitrovice uhapšen je Dušan D., saopštila je juče tzv. kosovska policija, a kao razlog hapšenja navodi da je osumnjičen da je u maju prošle godine u Zvečanu učestvovao u sukobu pripadnika Kfora, tzv. kosovske policije i građana, kada je povređeno više od 50 Srba i oko 25 pripadnika Kfora. Protiv D. D. je podneta krivična prijava za navodni napad na službeno lice tokom sukoba, a sumnjiči se i za navodna krivična dela protivustavno delovanje u cilju napada na ustavni poredak Kosova, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom i učešće u grupi koja vrši krivično delo i huliganizam. Po rečima advokata Jovane Filipović, Dušanu je određeno zadržavanje od 48 sati.

Pripadnici tzv. kosovske policije su u maju 2023. upali u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, a protiv Srba koji su pokušali da ih spreče da u njih uđu upotrebili su suzavac, dimne i šok-bombe. U ove opštine uveli su tada albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru 2022. napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Predstavnici Srba sa KiM podsećaju na zvanična obećanja međunarodnih predstavnika na KiM da Srbi sa severa pokrajine neće biti hapšeni zbog protesta u maju 2023, a hapšenje Dušana D. izazvalo je ogorčenje Srba na Kosmetu. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi