BICIKLOM NA PUT DUG 700 KILOMETARA, OD PARAĆINA DO JASENOVCA: Istoričar Zlatko Jovanović kreće danas da se pokloni senima mučenika

Зорана Рашић
Zorana Rašić

18. 07. 2024. u 11:29

ZA put u Jasenovac odlučio sam se jer sam istoričar, zato što sam Srbin, a nikad nisam posetio mesto nekadašnjeg logora smrti, to stratište i svetilište našeg naroda, ali i Jevreja, Roma i drugih nacija. Želim da žrtvama odam poštu, da se poklonim mučenicima. Živimo u doba kad još ima nekih koji i ne znaju šta je Jasenovac, dok drugi smanjuju broj u njemu umorenih stradalnika. Zbog svega toga, a i svog duhovnog mira, žarko želim da obiđem taj kompleks i naš pravoslavni manastir u blizini.

БИЦИКЛОМ НА ПУТ ДУГ 700 КИЛОМЕТАРА, ОД ПАРАЋИНА ДО ЈАСЕНОВЦА: Историчар Златко Јовановић креће данас да се поклони сенима мученика

Foto: Z. Rašić

Ovako za "Novosti" govori profesor istorije Zlatko Jovanović, koji će danas iz centra Paraćina biciklom krenuti put Memorijalnog centra Jasenovac gde je u Drugom svetskom ratu bio monstruozni ustaški koncentracioni logora u kom su svirepo i masovno ubijani Srbi, Romi i Jevreji.

Na pitanje zašto ide biciklom, odgovara:

- Bicikl je moje omiljeno prevozno sredstvo. Desetak dana sam vraćao kondiciju, vozio po 50 kilometara dnevno i verujem da je to dovoljno da bez većih problema stignem u Jasenovac.

Foto: I. Marinković

Spomenik "Kameni cvet" u Jasenovcu

Jovanovićev put dug 700 kilometara trajaće 13-14 dana. Voziće duž Velike Morave, preko Velike Plane, Smedereva, Pančeva, Obedske bare, Šapca, Bijeljine, Brčkog i Šamca, pa u Slavoniju i dalje Hrvatskom. Planira, kako kaže, da dva dana provede u Pakracu, a potom će se nastaviti do Jasenovca i spomenika Kameni cvet, gde će se pokloniti srpskim i svim drugim žrtvama ustaša.

Jovanović naglašava da će se ovog puta truditi da se suzdrži od isticanja srpskih obeležja, što inače radi na svim svojim putovanjima.

- Ne želim da provociram nikoga u Hrvatskoj, jedino ću iz Paraćina da krenem u beloj majici na kojoj je na prednjoj strani odštampana suza, kao simbol velike žalosti zbog Srba ubijenih u logoru Jasenovac. Plava boja je boja pravoslavlja, Vizantije i boja neba, a crvena je krv mučenika srpskih.

SLOVAČKA

PROFESOR Jovanović već ima ozbiljno iskustvo u prelaženju kilometara biciklom. Poslednje je bilo pre dve godine, kad je iz čuvenog Manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina vozio do Slovačke, pa produžio do Češke.

Ovaj paraćinski istoričar planira da prespava noć ili dve u srpskom manastiru Jasenovac, a njegovu posetu će najaviti monahinje iz svetinje Pokrova Presvete Bogorodice u paraćinskom Lešju. U Srbiju, odnosno Paraćin, vratiće se vozom, kao što je to uvek i činio tokom svojih prethodnih biciklističkih putovanja. Kako kaže, ruta do Jasenovca preko Šumadije bila bi mu kraća, ali je staza brdska i jako naporna, zato je odabrao rutu preko Pančeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)