MEDVEDI SE SAMI TUŠIRAJU: U jagodinskom zoološkom vrtu vrućina ne prija ni nekim životinjama (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 07. 2024. u 19:00

KAKO tropske vrućine ne pogoduju pojedinim životinjama u Zoološkom vrtu "Tigar" u Jagodini, neke od njih zaposleni rashlađuju crevom, neke imaju svoje bazene, a medvedi imaju svoje tuševe.

МЕДВЕДИ СЕ САМИ ТУШИРАЈУ: У јагодинском зоолошком врту врућина не прија ни неким животињама (ФОТО)

Foto: Zoološki vrt "Tigar"

Većina "stanovnika" jagodinskog zoološkog vrta jeste iz tropskih krajeva, ali onima čija su postojbina hladni predeli, visoke temperature nikako ne prijaju. Vrste iz tih predela koje su rođene u zoo-vrtu navikle su na toplije vreme, druge su se aklimatizovale, a one koje to nisu, rashlađuju se na razne načine.

- Trudimo se da im olakšamo ove tropske dane, tako što ih tuširamo crevom, naročito životinje u zverinjaku, one koje u svojim ispustima imaju bazene, kao što su bengalski tigrovi, zebra, afrički ibis i mrki medved, kupaju se same, a dva medveda odnedavno imaju svoje tuševe i čim stanu ispod njih, radnici puste vodu da bi se tuširali - kaže za "Novosti" zamenik direktora Zoološkog vrta Vesna Dimitrijević. 

Dodaje i da visoke temperature najteže podnosi jak, azijsko govedo, koje živi na visoravnima od 4.000 metara nadmorske visine, na kojima su led i sneg konstantni. Vrućine ne pogoduju ni šimpanzama i grivastim pavijanima, dok je japanskim makakijima svejedno jer podjednako dobro podnose i izuzetno visoke temperature i 20 stepeni ispod nule.

Foto: Zoološki vrt "Tigar"

 

Zoo-vrt u gradu na Belici dom je za 52 životinjske vrste i više od 250 životinja. Poslednjih nekoliko dana, zoo-vrt je postao bogatiji za mladunčad lame, jaka i rakuna.

Zbog toga što je prošlog meseca broj turista bio povećan za 40 odsto u odnosu na isti period lane, radno vreme zoo-vrta je umesto do 19 sati, produženo do 21 sat. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)