ODZVANJALI OJKAČKI GLASOVI: U Strmici kod Knina održano 28. "Sijelo tromeđe", jedna od najvećih kulturnih manifestacija Srba u Hrvatskoj

J. Matijević

22. 07. 2024. u 13:18

OGLAŠAVANjEM zvona sa crkava posvećenih Svetom Jovanu Krstitelju i Maloj Gospojini a potom i pesmom "Volim Bosnu, u srcu mi Lika, Dalmacijo ljubavi velika", na bini u zajedničkoj porti ove dve srpske svetinje, u Strmici kod Knina započelo je u subotu uveče 28. "Sijelo tromeđe".

ОДЗВАЊАЛИ ОЈКАЧКИ ГЛАСОВИ: У Стрмици код Книна одржано 28. Сијело тромеђе, једна од највећих културних манифестација Срба у Хрватској

Foto: Marija Vidović

I ove godine, jedna od najvećih kulturnih manifestacija Srba u Hrvatskoj, okupila je Krajišnike, a sve u čast ojkačke pesme, prepoznatljive na ovim prostorima gde Srbi žive vekovima. Osim naših sunarodnika iz Hrvatske, zovu pesme zavičaja odazvali su se i oni koji žive u Srbiji, BiH, ali i širom sveta. Među gostima velikog sabora narodne baštine Srba je bio i Marko Jelić, prvi čovek Šibensko-kninske županije, kao i njegov zamenik Ognjen Vukmirović.

Mnogobrojnoj publici se obratila i Anja Šimpraga, poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u hrvatskom Saboru.

Foto: Marija Vidović

 

Uživala je potom publika u svojevrsnom "nadmetanju" zvonkih glasova čuvara baštine, onih koji su od zaborava otrgli i brižljivo neguju izvorni način pevanja. Posle domaćina iz Strmice, na sceni su se smenjivale pevačke grupe iz Drvara, Korenice, Žegara i Kranja, kulturno-umetnička društva iz Splita, Zagreba, Udbine i Knina, KUD „Nikola Tesla“ iz Beograda, kao i guslar Saša Lukić.

PLAKETA "RADE MATIJAŠ"

Foto: Marija Vidović

 

NA "Sijelu tromeđe", Kulturno-umetničkom društvu "Mira Lukač iz Drvara, koje obeležava 100 godina rada, uručena je plaketa "Rade Matijaš". Ovo priznanje, koje se dodeljuje za izuzetne zasluge očuvanja tradicije i kulturnog identiteta Srba u Dalmaciji, Lici i Bosni, nosi ime po našem kolegi, dugogodišnjem dopisniku "Večernjih novosti" iz Knina, koji je i jedan od osnivača ove manifestacije. Plaketu je uručio njegov sin Igor. 

Velike emocije među publikom izazvao je nastup Izvorne pevačke grupe „Strmica“ sa pesmom „Strmica nebeska“ koju je napisao Anđelko Knežević, organizator programa „Sijela tromeđe“, u čast preminulih Strmičana koji su stvorili „Sijelo“, radili za njega i nastupali na njemu.

Kao i prethodnih godina etno-pojac Svetlana Spajić je posle evropskih pozornica uspela da odvoji vreme i za Strmicu. Nakon zajedničkog nastupa sa čuvenim diplarom i ojkačem Obradom Milićem, izvela je pesmu „Smrt majke Jugovića“ i izmamila ovacije prisutnih.

Publiku je oduševio i nastup Ženske pevačke grupe SKUD "Izvor" iz Stanišića kod Sombora, koju čine potomci kolonosta iz Dalmacije. One su prvi put nastupale na „Sijelu tromeđe“ i, po oceni publike, na izvanredan način izvele pesme svojih predaka.

Foto: Marija Vidović

 

Sabor je trajao do duboko u noć, a završen je nastupom vokalnog umetnika Čede Markovića.

PRVI PUT ODRŽANO 1974.

"SIJELO tromeđe", prvi put je održano 16. juna 1974. godine u Domu kulture u Strmici, pa ove godine zapravo slavi 50 godina od kada su se prvi Krajišnici okupili i u okviru emisije "Selo Veselo" Radio Beograda izveli program koji je predsatvio bogatu srpsku baštinu naroda koji živi na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije. Od tada je imalo tri prekida u održavanju: prvo osamdesetih godina minulog, drugo tokom građanskog rata devedesetih i treće zbog pandemija kovida 19. Zato je ovo upravo održano bilo tek 28. "Sijelo"

Prethodno, u petak 19. jula priređen je nastup KUD "Mira Lukač" iz Drvara, povodom proslave 100 postojanja. Nakon njihovog nastupa održana je muzičko-dramska prmocija knjige prepeva rok poezije, "Pesme u ogledalu", autora Kninjanina Zorana Vujasinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRINC DŽORDŽ DANAS SLAVI 11. ROĐENDAN: Kejt Midlton objavila novu fotografiju (FOTO)