"KOME SMETAJU MOJE DVE KRAVE, DVA TELETA I SVINJA" Zbog urbanizacije bi da isele Dušanovu stoku sa Kopaonika: Teraju me sa dedovine (FOTO)

J. Matijević

25. 07. 2024. u 12:56

NA svom imanju na Kopaoniku, Dušan Igrović iz Rudnice, ima bačiju i tu, kao i njegov otac i deda leti, kako kaže, izgoni stoku - dve krave, dva teleta i svinju. Njegovim komšijama, vikendašima, Dušanovo blago ne smeta i to potvrđuju i svojim potpisima, ali komunalna inspekcija iz Raške naložila je ovom vrednom čoveku da za 30 dana iseli stoku. I ako se bude žalio, žalba ne odlaže izvršenje.

КОМЕ СМЕТАЈУ МОЈЕ ДВЕ КРАВЕ, ДВА ТЕЛЕТА И СВИЊА Због урбанизације би да иселе Душанову стоку са Копаоника: Терају ме са дедовине (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

- Ne daju mi da živim na mom imanju. Ni meni ni mojoj stoci. Teraju me sa dedovine. Ovih 17 i po ari gde mi je bačija i na kojima gajim dve krave, dvoje teladi, svinju i nekoliko kokošaka, decenijama ne smetaju nikom od mojih komšija vikendaša, dobrih ljudi, čija deca čim dođu na Kopaonik dotrče da vide životinje, nego su zasmetali nekom drugom. Sumnjam na jednog, ali nemam dokaze, pa ne mogu da mu govorim ime, neću da grešim dušu.

Foto: Privatna arhiva

 
 
 

Ovako za "Novosti" govori Dušan Igrović (71), kojem je opštinska komunalna inspekcija iz Raške naložila da iz svoje štale u vikend-naselju na Kopaoniku ukloni svoje domaće životinje. Rešenje mu je stiglo prošle sedmice, rok za "selidbu" stoke je mesec dana, a i ako uloži žalbu ona ne može da odloži izvršenje.

Objašnjava Dušan da njegovo "parče" zemlje nije u delu nacionalnog parka i da je to bačija njegovog dede i oca Dragutina.

Foto: Privatna arhiva

Deca vikendaša vole Dušanove životinje

MNOGO OBJEKATA BEZ DOZVOLE

U OBRAZLOŽENjU rešenja komunalna inspekcija navodi da je mesto gde se nalazi Dušanova štala sa dve krave "urbanizovana lokacija Turističkog centra Kopaonik, te da je tu predviđena gradnja samo objekata turističkog sadržaja".

Dušanove komšije na to kažu da je na Kopaoniku mnogo vikendica, pa i hotela, izgrađeno bez dozvole, sa nerešenim problemom otpadnih voda, a nekome smeta baš bačija Dušanova za kog tvrde da je "vredan, pošten čovek, pravi dobričina". 

- Od 1999, ovde sam, sa suprugom, koja ima problem sa trombom, ali može pomalo da radi u kući. Iz Rudnice gde živimo, dolazimo svake godine i tu smo od Đurđeva do Mitrova dana. Tako je radio i moj otac. Svinja i kokoške su ograđene, a krave iz štale teram na pašu po mom imanju i imanjima komšija koje mi to dozvoljavaju. Šta ću? Penzija mi je 24.500 dinara, prodamo pomalo sira i mleka vikendašima i turistima da možemo da živimo - iskren je Dušan.

Foto: Privatna arhiva

 

Biranim rečima dodaje i da mu se inspekcija prvi put obratila pre dve-tri godine, ali da je sada prvi put dobio rešenje da skloni stoku.

- Zvao sam inspekciju, ali oni neće da mi kažu na čiji zahtev su doneli ovo rešenje. Znam da moje stare komšije nisu. Oni su nam "razgovor" godinama, a njihova deca i deca njihovih gostiju čim doputuju dođu kod nas da se "druže" sa životinjama. Neka od njih, verujte mi, prvi put u životu vide svinju i kravu. U Švajcarskoj to naplaćuju i prave atrakciju, domaćini od toga zarađuju, meni to ne pada na um. Ni slučajno. Ne znam sad šta mi je činiti, niti znam kome i zašto smeta moje blago - zabrinuto Dušan sleže ramenima.

Foto: Privatna arhiva

Kućicu na imanju podigli Dušanov otac i deda

Njegovim komšijama sigurno ne, jer je najmanje njih 10 takvu izjavu i potpisalo. Među njima i jedan beogradski advokat koji je rešio da Dušana zastupa besplatno i da mu pruži svu pravnu pomoć. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi