HIMNA INSPIRISANA VOJVODOM I PESNIKOM: Mioničani ponosni na svoju nezvaničnu svečanu pesmu "Varošice na Ribnici"

B. PUZOVIĆ

12. 08. 2024. u 07:15

MIONICA, varošica slavna po legendarnom, genijalnom vojskovođi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, vojvodi Živojinu Mišiću, dobila je - svoju pesmu - "Varošice na Ribnici".

ХИМНА ИНСПИРИСАНА ВОЈВОДОМ И ПЕСНИКОМ: Мионичани поносни на своју незваничну свечану песму Варошице на Рибници

FOTO: Privatna arhiva

Pesma beleži značajne preglede i popularnost na društvenim mrežama, a premijerno je bila izvedena na tradicionalnoj manifestaciji "Mišićevi dani".

Tekst je napisao Valjevac Boško Milovanović, melodiju je komponovao i aranžman osmislio njegov sugrađanin Nikola Jevtić, a pesmu je otpevala Mirjana Mirković. Harmonikom je pratio virtuoz Milan Jovanović Jabučanac, kaval je svirao Miloš Nikolić, bubanj Marko Kuzmanović Kuzma, za perkusijama bio Stefan Novaković, bas Mišo Krpo, gitaru i buzuki Petar Trumbetaš. Prateći vokal bila je Suzana Branković.

- Sa začetnikom ideje Aleksandrom Kojićem upoznao sam čelne ljude mioničke opštine i sve je bilo za dan dogovoreno - kaže tekstopisac Boško Milovanović. - Čim smo predstavili demo snimak, pesma je pobrala simpatije. Rad je trajao oko četiri meseca u studiju mladog valjevskog kompozitora Nikole Jevtića koji je uložio mnogo truda i okupio vrhunsku ekipu muzičara. Valjevka Mirjana Mirković pesmu je otpevala sa mnogo emocija. Ova pesma je novina ne samo u valjevskom kraju, da se jedno toliko istorijski značajno mesto naše lepe Srbije i na ovaj način predstavi novim pokoljenjima. Upravo zbog toga, na nama je bila velika odgovornost.

U Struganiku nedaleko od Mionice, rođen je čuveni vojvoda Živojin Mišić. Njegovu rodnu kuću u ovom selu pohode brojni turisti i poštovaoci ovog vojnog stratega, kreatora briljantne pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu. Iz Mionice potiče i čuveni srpski pesnik i diplomata Milan Rakić...

Velika je čast

- Velika je čast biti izvođač pesme "Varošice na Ribnici" - kaže Mirjana Mirković. - Naročito je bila velika odgovornost pesmu premijerno izvesti na "Mišićevim danima", koji su upravo posvećeni slavnom vojskovođi. Bili smo presrećni kada smo nagrađeni dugotrajnim aplauzom publike

Nije bilo nimalo lako ni jednostavno da se muzikom predstave Mionica i Živojin Mišić i da kompozicija bude dostojna njegovog lika i dela - kaže kompozitor i aranžer Nikola Jevtić iz Valjeva. - Dočarati taj duh i vreme, istaći Mišićeve podvige i borbe, povezati događaje, predstaviti istoriju i preneti breme naroda, daje posebnu težinu i značaj ovoj pesmi i celokupnom projektu. Pesma je tradicionalnog karaktera, ali prilagođena modernijem aranžmanu, što je i bio cilj - povezati tradiciju i moderno i to preneti na mlađe generacije.

"Varošice na Ribnici"

Varošice na Ribnici

Ovenčana od davnina,

Tapija si našem rodu,

Slavom Mišić Živojina.

Mionice, milo ime,

Milo ti Bog dao,

Uvek za mnom,

nikad napred,

Brat uz brata stao.

Prezime ti kroz vekove,

Junak darivao,

Uvek za mnom,

Nikad napred,

Brat uz brata stao.

Podno slavne Gore ravne

Tu se ležu novi tići,

Da se množe i obože,

I Mišići i Rakići.

Svaki put se lepši rađa,

Kraju srpskog Struganika,

Zemlje plodne, njive rodne,

Seljaka i ustanika.

Jevtić ističe da je kompletan tim koji je radio na realizaciji pesme dao svoj maksimum. U pitanju su, kaže, vrhunski profesionalci, posvećeni ljudi koji su se potrudili da pesma dobro zvuči, iza sebe imaju brojne numere, nastupe, koncerte i učešća na mnogim manifestacijama.

- Mioničani su ponosni na pesmu "Varošice na Ribnici" koju doživljavaju kao svoju himnu - kaže Jevtić. - To je, uostalom, najbolji dokaz da je projekat urađen dobro. Sve je realizovano pod pokroviteljstvom opštine Mionica, a publika je, što je najvažnije, već prepoznala kvalitet i svrhu ove numere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo