ZLATKO IZ PARAĆINA VOZIO BICIKL 700 KILOMETARA DO JASENOVCA: Poklonio sam se mučenicima

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 08. 2024. u 15:23

ISTORIČAR iz Paraćina Zlatko Jovanović ostvario je sebi postavljeni cilj: na biciklu je od svog rodnog grada prešao 700 kilometara do Jasenovca i poklonio se senima žrtava monstruoznog logora smrti.

ЗЛАТКО ИЗ ПАРАЋИНА ВОЗИО БИЦИКЛ 700 КИЛОМЕТАРА ДО ЈАСЕНОВЦА: Поклонио сам се мученицима

Foto: Privatna arhiva

- Ispunio sam svoju davnašnju želju i poklonio se Svetim moštima mučenika jasenovačkih. Do sada nisam znao koliko je bio veliki kompleks nekadašnjeg logora... Jezivo... Odao sam poštu stradalima kod monumentalnog spomenika "Kameni cvet", a sve ono što sam u Jasenovcu i na putu do njega video, pamtiću celog života - rekao nam je profesor Jovanović koji se juče ujutro vozom vratio u Paraćin.

Foto: Privatna arhiva

Saborna crkva u Pakracu

- Dve noći prespavao sam u manastirskom konaku za goste. Uspeo sam da obiđem ceo logorski kompleks, najpre "Kameni cvet", potom Muzej u koji je ulaz besplatan. Posetio sam i mesto gde su ubijani Romi, takozvano romsko groblje, kao i jezivu "topolu smrti" na kojoj su ustaše mučile i vešale logoraše, a koja se nalazi prekoputa Jasenovca, na drugoj obali reke Save - kaže Jovanović.

NAJTEŽE DO SLAVONSKE POŽEGE

NISAM odstupio od rute koju sam osmislio pre puta, pa sam iz Republike Srpske, posle Bijeljine, Brčkog i Šamca, prešao Savu i ušao u Hrvatsku. Zaustavio sam se nakratko u Vrpolju gde je rođen vajar Ivan Meštrović. Do Đakova sam vozio Slavonijom, prespavao i ujutru krenuo za Slavonsku Požegu. To mi je bio ubedljivo najteži deo puta, oko 80 kilometara sa brda na brdo kružnom stazom. Kad sam stigao u Požegu, nisam mogao da pričam od umora. U tom gradu sam platio najskuplje prenoćište, 35 evra, a sutradan nastavio u Pakrac - kaže Zlatko Jovanović. 

Prethodno je, takođe dva dana, proveo u Pakracu, gde je sedište Eparhije pakračko-slavonske i gde je srdačno dočekan od sveštenstva Sabornog hrama Svete Trojice.

U samom naselju Jasenovac, kako kaže, dočekalo ga je sestrinstvo manastira sa igumanijom Serafimom.

- Otac Aleksandar bio je oduševljen mojom misijom, pogotovu što putujem biciklom. Uz blagoslov odsutnog vladike, srdačno sam dočekan i ugošćen. Posetio sam Vladičanski dom, video biblioteku sa knjigama čak iz 15. veka. Obišao sam Saborni hram posvećen Svetoj Trojici koji se upravo obnavlja i paraklis Blagoveštenja Presvete Bogorodice - kapelu Vladičanskog doma. Na liturgiji sam upoznao Srbe koji žive u Pakracu, a sveštenik Igor vodio me je u selo Kusonje kod sebe kući. Pokazao mi je dva bunara u koje su za vreme Drugog svetskog rata bacali poluubijene Srbe. Crkva u tom selu je tada zapaljena i nikada nije obnovljena - ispričao nam je naš sagovornik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone