GUČA SLAVI ŽIVOT, LJUBAV I TRADICIJU: Majstor trube Dejan Petrović podigao saborsku zastavu, zvanično otvorena najveća trubačka fešta na svet

V. Ilić

02. 08. 2024. u 20:41

ODJEKNULI su gučkom dolinom prangije, zvuci truba zaparali su nebo nad Dragačevom, zavijorila se saborska zastava uz trubačku himnu "Sa Ovčara i Kablara". Počeo je 63. Sabor trubača.

ГУЧА СЛАВИ ЖИВОТ, ЉУБАВ И ТРАДИЦИЈУ: Мајстор трубе Дејан Петровић подигао саборску заставу, званично отворена највећа трубачка фешта на свет

Foto V. Ilić

Nazdravilo se dobrom srpskom kapljicom - prepečenicom, zaigralo se i prvo saborsko kolo, sve je zamirisalo na početak koji obećava nezaboravan provod na najvećoj trubačkoj fešti na svetu.

Sigurno je da će ovogodišnji Sabor biti upamćen po tome što je prvi put u istoriji ove manifestacije domaćin - trubač, i to danas najčuveniji - Dejan Petrović. Sa puno emocija iz mesta odakle se srpska truba najdalje čuje, iz mesta gde su mu nekada svirali i deda i otac, pokojni Milovan Mića Petrović, iz mesta gde je postao najmlađi majstor trube u istoriji Sabora, Dejan je poručio saborašima:

- Ovo je za mene velika čast, mnogo sam emotivan na današnji dan. Sećam se svojih početaka ovde, svog pokojnog oca, za kog znam da bi bio ponosan što danas stojim na ovom mestu. Današnji dan, Sveti Ilija, već sedam godina je za mene i drugi rođendan, jer sam na ovaj datum imao saobraćajnu nesreću. Stoga, su sve te emocije danas pomešane i ovo je veliki dan za mene u svakom smislu te reči. Želim da odavde iz Guče, iz male Srbije, pošaljemo poruku tradicije, ljubavi, značaja porodice, vere i svih pravih životnih vrednosti, za razliku od nekih svetskih metropola koje slave satanizam. Proglašavam ovaj Sabor trubača otvorenim.

Foto V. Ilić

Zagrmele su tada trube trubačkih asova Bojana Ristića i Marka Gligorijevića, prvo kolo, pa zatim i Petrovićev "Vrtlog". Zavrtela se dragačevska prestonica u vrtlogu slavljenja života, ljubavi i tradicije. U tom vrtlogu, kako sami organizatori najavljuju, ove godine će uživati oko 100.000 ljudi, koliko se očekuje da će za tri dana proći kroz Guču.

- Mi Dragačevci vreme merimo od Sabora do Sabora, ova četiri dana u godini su za nas najvažnija. Guča je uvek bila i ostala dom trubača i dom gde se neguju srpska duša i tradicija. Svim našim gostima koji su došli iz svih krajeva sveta, želim nezaboravne dane i da samo lepe uspomene ponesu iz Dragačeva - rekao je predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović.

Gosti još od četvrtka pristižu u dragačevsku varošicu. Ima ih sa svih strana sveta, a u Guči se traži krevet više.

- Rezervacije za smeštaj tokom Sabora trubača u Guči krenule su još krajem prošle godine, u novembru. Prenoćište, uglavnom, rezervišu stranci, a i ove godine ih imamo sa svih kontinenata. Pored Nemaca, Austrijanaca, Slovenaca, organizovano dolaze i Grci, koji stižu sa nekoliko autobusa - kazala nam je Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organizacije Dragačeva.

A goste je, kao i svake godine, najlepše i najemotivnije dočekivao zvukom svoje trube veteran Stojan Krstić (67), majstor trube. Već 43 godine sa svojim orkestrom dolazi u Guču, i, kako kaže, tako će biti sve dok ga noge ne izdaju, sve dok ga služi dah kojim život trubi daje. Svi se čude njegovoj energiji sa kojom svira flighornu.

- Taj žar još u meni gori i ne može da se ugasi - govori nam Stojan. - Godinama unazad sviram u najstarijoj gučkoj kafani, tu dočekujem goste, koji su mi već postali prijatelji. Imam svoj orkestar, u njemu svira i moj sin Slaviša, koji će od naredne godine, ako da Bog, naslediti oca na glavnoj bini u Guči, gde će se boriti za nagrade. Ja sam postao majstor trube, ali nikada nisam osvojio trubu, što mi je ostala velika žal. Međutim, "Novosti" i vaši prijatelji su mi pre par godina ostvarili i tu želju i dobio sam instrument. To vama do groba neću moći da zaboravim, niti ću ikada moći da se odužim.

Ovaj Sabor će biti poseban jer će svoje koncert održati čak osam majstora trube, što će biti pravi spektakl. Da su opravdali svoja zvanja još jednom će dokazati trubači - Ekrem Mamutović, Boban Marković, Dejan Petrović, Dejan Lazarević, Bojan Ristić, Stefan Mladenović, orkestar "Timočki veseljaci" i Dejan Jevđić, inače trostruki dobitnik Zlatne trube, dara "Večernjih novosti".

Ono čega sigurno neće manjkati na Saboru su trubači. Prema nekim procenama, u Guči će u jednom trenu svirati ukupno 500 trubača. Zabavljaće saboraše do ranih jutarnjih sati, a vremena za spavanje biće malo, jer gučkim ulicama u sedam ujutru kreće trubačka budilica...

PROGRAM

ZA danas je, prema programu, planiran narodni višeboj, a na pozornici Kulturnog centra od 16 časova i nastup "Tačmi bras benda" iz Slovenije. Nakon toga će snage odmeriti mladi trubački orkestri. Na glavnoj bini na stadionu od 21 čas zakazan je koncert pobednika prošlogodišnjeg Sabora, i to Milenka Filipovića (Zlatna truba), Stefana Mladenovića, Bojana Ristića i orkestar "Timočki veseljaci". Od 22.50 sledi koncert Dejana Petrovića i Big benda, a nakon toga će nastupiti majstor trube Ekrem Mamutović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone