"FIĆAMA" STIGLI DO TURSKE: Jedinstvena avantura Lajkovčana Nemanje Nestorovića (26) i Miroslava Jevtića (41)

B. PUZOVIĆ

09. 08. 2024. u 07:15

NEOBIČAN "podvig" izveli su Lajkovčani Nemanja Nestorović (26) i Miroslav Jevtić (41) - svojim, bezmalo pola veka starim "zastavama 750", popularnim "fićama" krenuli su na oko 1.900 kilometara dug put do Alanje u Turskoj.

ФИЋАМА СТИГЛИ ДО ТУРСКЕ: Јединствена авантура Лајковчана Немање Несторовића (26) и Мирослава Јевтића (41)

FOTO: Privatna arhiva

Bez ijednog problema na odredište su stigli za tridesetak sati, a dogodine, kažu, planiraju novu avanturu - da "fićama" krenu na oko 2.300 kilometara dug put do Moskve. Prosečna brzina od 80 kilometara na čas bila je, vele, sasvim dovoljna za sigurnu i udobnu vožnju "fićom" do Alanje, a usput su privlačili veliku pažnju.

- Želeo sam da se uverim kako je bilo nekada, kada su starije generacije "fićom" putovale na more, ili u Italiju, u Trst, da kupe farmerke i drugu robu - kaže Nemanja Nestorović, elektrotehničar po struci, a trenutno vozi kamion. - Obišao sam mojim "žućom" našu prelepu Srbiju i sve zemlje regiona. Ove godine odlučio sam se da sa svojom devojkom Snežanom, uputim u Tursku na letovanje. Svuda smo bili atrakcija, a najčešće pitanje je da li auto ima klimu. Kad smo stigli na parking u Alanju, okupljeni turisti, kad su videli "fiće" valjevskih registarskih oznaka, oduševljeno su nam aplaudirali, uz povike "Bravo Srbija".

Nemanja ponosno ističe da u kolekciji ima šest "fića". Pre nekoliko godina, "žuću" je, polovnog, kupio od prvog vlasnika u Prokuplju. Automobil je bio garažiran, prešao je svega 18.000 kilometara. Kada je ulaganje u restauraciju dostiglo 5.000 evra Nemanja je, kaže kroz smeh, prestao da računa troškove.

- Ljubav prema "fići" nema cenu - kaže Lajkovčanin. - Delove sam nabavljao odasvud, uglavnom po lajkovačkih šupama i garažama, delom i preko oglasa, sa raznih strana. Trud se, svakako, isplatio. Uverili smo se u pouzdanost "fića" i dogodine ćemo da se zaputimo za Moskvu.

Ne izlazi iz mode

IAKO je njegova proizvodnja u Kragujevcu prestala 1985. godine, "zastava 750", nekada nacionalni automobil bivše Jugoslavije, ni danas ne izlazi iz mode i ponosan sam što tome doprinosim - kaže Nemanja. - Zahvaljujući brojnim ljubiteljima, poput Miroslava i mene, "fića" i dalje živi, osvaja drumove ne samo u državama nekadašnje Jugoslavije, već i širom Evrope.

U avanturi je svojim crvenim "fićom" učestvovao i Nemanjin kolega, vozač kamiona Miroslav Jevtić iz Ćelija kod Lajkovca. Nije se, kaže, nijednog trenutka premišljao kada je čuo zamisao da se "zastavama 750" krene put Turske...

- Svi koji su nekada vozili "fiću", i danas govore da je to jedinstven automobil i da je veoma pouzdan kada se dobro servisira i pripremi za put - kaže Miroslav, koji ima dve "zastave 750". - Naše "fiće" nijednom se nisu "nakašljale". Čak i troše kao, što kažu, upaljači. Na 100 kilometara, Nemanjin potroši oko pet i po, moj "fića" oko šest i po litara benzina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!