KRATKO PAMTIMO I NIŠTA NE NAUČIMO: Edi Saša Đorđević (55) iz Smedereva, oficir je policije, a uz to romanopisac, muzičar, glumac...

J. I.

12. 08. 2024. u 10:43

SMEDEREVAC Saša Edi Đorđević (55) čovek je koji je u sebi pronašao više životnih uloga, po nekima nespojivih. On je književnik, rok muzičar, glumac, oficir policije. Čovek od stotinu veština, i u svakoj gotovo jednako dobar.

КРАТКО ПАМТИМО И НИШТА НЕ НАУЧИМО: Еди Саша Ђорђевић (55) из Смедерева, официр је полиције, а уз то романописац, музичар, глумац...

FOTO: Privatna arhiva

Edi, kako ga Smederevci znaju, penzionisan je posle više od trideset godina aktivne službe u MUP-u Republike Srbije kao potpukovnik policije. Svoju policijsku karijeru nadogradio je književnošću, i objavio pripovetke "Leptir" i "Golubica" i šest romana - "Janičar", "Ustanik" i "Četnik" koji zajedno čine "Trilogiju o slobodi", potom su stigli "Doktor", "Umetnik" i poslednji roman pod nazivom "Ustaša".

- "Ustaša" je objavljen 10. aprila ove godine, simbolično na dan kada je 1941. osnovana zločinačka Nezavisna Država Hrvatska, ali i kada je 1957. godine, u Argentini, srpski rodoljub i osvetnik, Blagoje Jovović, izvršio atentat na njenog odbeglog poglavnika, Antu Pavelića - kaže Edi, navodeći da je ovo surov istorijski roman o sudbini izmaštanih likova, smešten u stvarne okvire u Drugom svetskom ratu na području Krajine, Like i Severne Dalmacije.

- Neke stvari nam se ponavljaju jer kratko pamtimo, lako praštamo, naivno poverujemo i ništa ne naučimo - objašnjava Edi.

Piše scenario za igranu seriju

NEDAVNO sam od Opštine Pljevlja dobio poverenje da napišem scenario za igranu seriju "Svitanje", po motivima istoimenog romana Milke Bajić Poderegin. Reč je o slici života pljevaljske porodice s kraja 19. i početkom 20. veka, u gradu na tromeđi Austrougarske, Turske i Srbije - najavljuje Edi Saša Đorđević.

Njegova ljubav oduvek je muzika, i to ona najtvrđeg zvuka. On peva, piše tekstove i muziku, i tako decenijama, uporedo sa svim drugim poslovima svog života.

- Nastupam sa svojim hevi-metal bendom "Patrias", a od pre nekoliko meseci sviram bas i u eksperimentalnom instrumentalnom bendu "Džiber", što je skraćenica od džez i bluz etno-rok - ističe svestrani Smederevac.

Bogato iskustvo u poslu policajca donelo mu je brojne kaskaderske i epizodne uloge u filmovima i serijama, poput "U klinču" i "Urgentni centar". Saša je glumio i bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča u američkom filmu My son Hunter koji govori o nelegalnim aktivnostima porodice predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena. Poslednja uloga je u domaćem filmu "Zvečarke".

Od svih uloga koje mu je život dodelio najponosniji je, kaže, na to što je otac jedne Sare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo