MUKA JE KAD IZVLAČIŠ ONOG S KIM SI JEO IZ ISTOG TANJIRA: Šta sve preživljavaju hrabri pripadnici Čete za spasavanje rudnika "Rembas" (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 08. 2024. u 10:38

Nije lako iz jame izvlačiti nepoznatog rudara, ali najteže je kada moraju da dođu do kamarata sa kojim su odrasli, sa kojim su jeli iz istog tanjira ili su godinama, rame uz rame, kopali ugalj, kažu pripadnici Čete za spasavanje Rudnika "Rembas" u Resavici.

МУКА ЈЕ КАД ИЗВЛАЧИШ ОНОГ С КИМ СИ ЈЕО ИЗ ИСТОГ ТАЊИРА: Шта све преживљавају храбри припадници Чете за спасавање рудника Рембас (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

To su, kažu ovi hrabri i požrtvovani ljudi, traume i ružne slike koje je gotovo nemoguće izbrisati iz sećanja. Još je teže onima koji su u jami izgubili bliskog člana porodice. I pored toga, kada krenu u akciju spasavanja zatrpanog rudara, želja im je samo da što pre dođu do njega i da ga izvuku iz jame.

- Poslednja akcija bila je lane, kada je četi trebalo nekoliko sati da bi došla do tela nastradalog u jami na Zlatiboru. Bilo je puno teških akcija, jer Četa za spasavanje postoji 101 godinu i intervenisala je širom bivše SFRJ. U okviru našeg rudnika, najteže je bilo 1984. godine kada su u jami "Strmosten" nastradala 34 rudara, kao i prilikom velike nesreće u rudniku Aleksinac 1989. godine, kada je poginulo 90 rudara. Izvlačenje tela trajalo je mesec dana - navodi za "Novosti" direktor Rudnika "Rembas" u Resavici i starešina čete za spasavanje Nenad Lukić.

On dodaje da Četu za spasavanje čini 90 ljudi, koji su u svakom trenutku spremni da priteknu u pomoć prilikom nesreća u rudnicima. Sastavljena je od najspremnijih radnika svih profila, od inženjera, preko jamskih radnika, do zaposlenih u mašinskoj službi. Kako je starosna granica 45 godina, najbolji članovi čete kasnije mogu da postanu instruktori.

- Četa ima i lekara, koji pripadnike obučava kako treba da ukažu prvu pomoć unesrećenom. Imaju i teoretsku i praktičnu nastavu. Postoji i štab koji, pored mene, čine upravnici rudnika i šefovi službi. Za nas ne postoji starosna granica. Pored Čete za spasavanje imamo i vatrogasnu jedinicu, koja ima 27 članova - dodaje Lukić.

Foto:Z.Gligorijević

Do studenta za tri i po sata

Neretko se dešava da pripadnici čete pomognu i unesrećenima, a jedna od težih akcija bilo je izvlačenje tri studenta Rudarsko-geološkog fakulteta i njihovog asistenta iz Ravaničke pećine, koji su stradali od prevelike količine ugljen-monoksida. Izvlačenje tela trajalo je tri i po sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo