MILE IDE PRUGOM, A NE SA CERA!: Čuvena pesma koja je opevala Lajkovac, poznatu železničku varošicu, na meti prepravljanja

B. PUZOVIĆ

25. 08. 2024. u 16:00

VERZIJA pesme "Ide Mile lajkovačkom prugom" koja se nedavno pojavila, sa stihovima "Ide Mile vraća se sa Cera, odsustvo mu dao čika Pera, potpisao mu vojvoda Stepa", ili "Ide Mile gori mu cigara, on nosi ranjenog drugara", nije originalna.

МИЛЕ ИДЕ ПРУГОМ, А НЕ СА ЦЕРА!: Чувена песма која је опевала Лајковац, познату железничку варошицу, на мети преправљања

Foto B. Puzovic

Da smo svojevremeno čuli takav tekst, sigurno ga ne bi izostavili, pogotovo pominjanje kralja Petra. Uostalom, davno smo snimili pesmu "Marširala kralja Petra garda". Srpske narodne pesme pevali smo i kada je to komunistička vlast zabranjivala, zbog čega smo u Jugoslaviji bili proganjani, zabranjivani na tv i radio programima. Pa, zar bi iz ove pesme izbacili Cer, kralja Petra, vojvodu Stepu, da su pominjani u originalnom tekstu!?

Ovo kaže doajen narodne muzike Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, koji je sa bratom Tomislavom, koji je pre nekoliko godina preminuo, činio legendarni duet Braća Bajić, rodom iz Jabučja kod Lajkovca. Oni su upravo početkom sedme decenije prošlog veka za beogradski "Jugodisk" prvi snimili i proslavili pesmu "Ide Mile lajkovačkom prugom" koja je za kratko vreme dostigla ogromnu popularnost. Deceniju kasnije, pesmu je snimio i Predrag Živković Tozovac.

- Pesmu "Ide Mile lajkovačkom prugom" prvi put smo čuli 1953. godine u Aranđelovcu, na proslavi mature, a tekst i melodiju pokazao nam je niko drugi nego Živan Saramandić, koji će kasnije postati čuveni operski pevač - rekao je autoru ovih redova Tomislav Bajić 1995. godine u reportaži "Ide Mile pre Bajića". - Pesma je mogla da nastane posle 1907. godine, kada je proradila pruga Obrenovac - Valjevo. Tada je Lajkovac već bio viđen za značajan železnički čvor. Pesma je mogla da nastane u valjevskom kraju, okolini Aranđelovca, Čačka, Gornjeg Milanovca, ili Obrenovca, jer za njih pruga bila - lajkovačka. Ipak, mislim da je pre nastala u kolubarskim potesima, jer šumadijske pesme nemaju takav ritam.

Deo baštine

TOMISLAV i Andrija Bajić su sredinom pete decenije prošlog veka načinili prvi trajni snimak pesme "Idu dvoje, ne poznajem ko je" za Radio Beograd. Naredne dve decenije njihove gramofonske ploče bile su najtiražnije. Među najpoznatijim pesmama koje su komponovali i ispevali su "Jesen stigla", Igraj mala na colove", "Pogledaj de, mala moja", "Nad izvorom vrba se nadnela", koja je proslavila Silvanu Armenulić... Komponovali su i čuveno kolo "Kolubarski vez". Za pola veka, objavili su 43 singl i 28 long-plej ploča, a mnoge njihove pesme danas se smatraju narodnim. Uz to, Tomislav je sakupio više od 2.000 narodnih reči i izraza, koji nigde ranije nisu bili zapisani i ustupio ih SANU, kao i više od 12.000 tekstova izvornih narodnih pesama, koji se nalaze u privatnoj arhivi.

Pevali su Braća Bajić ovu pesmu širom zemaljske kugle. Svuda je, ističu, "Ide Mile lajkovačkom prugom" stizala pre njih, bila je veoma popularna, kao i danas! Ističu da nema dileme ni oko toga ko je Mile iz pesme. Nije u pitanju neki određeni Mile, već je to narodni izraz od milošte, za svakog čoveka, prijatelja, putnika namernika...

- Bez obzira što neko prepravlja tekst, dopisuje stihove koji nemaju veze sa originalnom verzijom, pesma "Ide Mile lajkovačkom prugom", koju smo mi snimili, a potom i Tozovac, ostaje legendarna, popularna, bez nje ne može da prođe nijedno veselje, ili svetkovina - kaže Andrija Bajić. - Činjenica je da je pesma proslavila Lajkovac i prugu koja je kroz ovu varošicu prolazila. Pesma je i posle toliko decenija uveliko nadživela prugu uzanog koloseka, kojom je išao spori, ali sigurni i pouzdani "ćira", a vagone vukle parne lokomotive. I koliko god da ovoj pesmi menjaju tekst, originalna verzija ostaje zanavek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKA SE UDAR JOŠ JEDNE SILE, NA POMOLU VELIKI RAT? Izrael i Hezbolah kažu da ga ne žele, ali svi su spremni za njega