SA TAVANA NA TRON U HRAMU: Srbi u Iloku proslavili praznik koji ujedno povezuje neobičnu priču o dve ikone Bogorodice

Lj. Preradović

20. 08. 2024. u 11:30

DA pre pet godina nevreme nije oštetilo krov parohijskog doma u Iloku u Hrvatskoj, veliko je pitanje da li bi i kada, bila pronađena ikona Presvete Bogorodice Smolenske, dobavljene iz Rusije pre dva veka. Godinama je čamila na tavanu, pod sve debljim slojem prašine, a da o tome u ovom mestu sa 240 pravoslavnih duša, okruženim Dunavom i obroncima Fruške gore, niko ništa nije znao.

СА ТАВАНА НА ТРОН У ХРАМУ: Срби у Илоку прославили празник који уједно повезује необичну причу о две иконе Богородице

Foto: Privatna arhiva

Ikona na drvetu dimenzija 30 sa 40 centimetara, koju je pre dva veka iločkom pravoslavnom hramu Svetog arhangela Mihaila darivao iločki knez Lazar Jovanović, dobila je i svoju vernu repliku - Presvetu Bogorodicu Iločku.

Parohija u Iloku, ali i celokupno Arhijerejsko namesništvo, imali su tu radost, da nedavno, 10. avgusta 2024. godine Gospodnje proslave obnavljanje ikone Pesvete Bogorodice Iločke, baš na dan kada vasceli pravoslavni svet, a posebno ruski narod, proslavlja praznik ikone Bogorodice Smolenske.

Foto: Privatna arhiva

Originalna ikona iz Smolenska

U litiji iločkim ulicama, kojoj je prisustvovao i mitropolit sremski Vasilije proneta je ikona Presvete Bogorodice Iločke, dimenzija 135 sa 80 centimetara, rad Dragane Đorđević, ikonopisca iz Veternika.

A, priča o potpuno zaboravljenoj ikoni, oživljena je 2019. godine, dolaskom protojereja-stavrofora Predraga Azape u Ilok, grad na samoj granici Hrvatske sa Srbijom. Te godine iločka parohija posle četiri decenije dobila je sveštenika koji živi i bogosluži baš u ovom gradiću.

Foto: Privatna arhiva

Kopija - ikona Bogorodice Iločke

- Meštanka, sada pokojna Nada Jerković, koja je dobro poznavala istoriju grada i starih Iločana, iznenadila me je pitanjem za sudbinu ikone Presvete Bogorodice Smolenske - još se živo seća tog razgovora sveštenik Azap. - Ispričala mi je da se još kao dete molila pred tom ikonom, kojoj se pripisuje da je čudotvorna, jer je pomagala bolesnima da ustanu iz postelje i zaustavljala vremenske nepogode.

Zaintrigirala je ova priča o ikoni našeg sagovornika, ali među svojim parohijanima nije uspeo nešto više da sazna. Poznato je bilo samo da su za vreme građanskog rata devedesetih, ikone i crkveni predmeti sklonjeni da bi se sačuvali.

- Dogodilo se da je baš te 2019. godine, po mom dolasku u Ilok, nevreme oštetilo krov parohijskog doma, i majstor koji je radio na popravci, ispod sloja prašine na tavanu, pronašao je nekoliko ikona, među kojima i Presvetu Bogorodicu Smolensku - kazuje nam naš sagovornik. - Srećom, nije bila oštećena. Morali smo da je iznesemo i pokažemo narodu. Od tada episkopa sremskog Vasilija tražio sam da se uradi tron za ikonu Presvete Bogorodice Iločke što je i odobreno. Originalna, ali i replika postavljene su na mesto celivajućih ikona u crkvi, da se obe celivaju.

OSVEŠTAN I IKONOSTAS

U LITIJI iločkim ulicama učestvovalo je oko 500 duša. Osim meštana, tu su bili i vernici iz Neština, Šida i Bačke Palanke.

U čast značajnog događaja, služena je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio episkop sremski Vasilije uz sasluženje sveštenstva. Pre Svete liturgije vladika je osveštao ikonostas i Bogorodičin tron, na kome se nalazi ikona Presvete Bogorodice Iločke. 

Pripovedajući nam o ovoj ikoni, sveštenik Azap kazuje da mora da se vrati u daleku prošlost, jer njena istorija seže još iz 1802. godine, kada ju je hramu u Iloku poklonio knez Lazar Jovanović, što je tada bilo kao danas predsednik Opštine. A, ikonu je dobavio iz ruskog grada Smolensk.

Foto: Privatna arhiva

Litija u Iloku

- Darodavac je ikonu priložio za zdravlje svoje porodice, a povodom rođenja svog sina prvenca Pavla, koji se kasnije zamonašio, dobio ime Petar i bio mitropolit beogradski i cele Srbije od 1833. do 1859. godine - otkriva nam naš sagovornik. - Ikona je tokom ratova bila sklonjena i na nju se gotovo potpuno zaboravilo.

NISU IMALI HRAM OD 1941. DO 1994.

ILOČKI Srbi, priča paroh Azap, od 1941. do 1994. nisu imali svoj hram. Crkva je srušena u vreme zloglasne NDH, za vreme Drugog svetskog rata, a gradnja nove započeta je 1993. godine, po ugledu na nakedašnju.

- Umesto hrama, Iločani su imali bogomolju, parohijski dom - predočava nam sveštenik Azap. - Hram Svetog arhangela Mihaila iz temelja je podignut posle više od sedam decenija, a 2017. godine je svečano osvećen. Ikonostas je uradio umetnik, duborezac Dragan Šaponja iz Koluta kod Sombora, a on je uradio i tron za obnovljenu ikonu Presvetu Bogorodicu Iločku. 

Među našim sunarodnicima u iločkom kraju, pročulo se za obnavljanje ikone Presvete Bogorodice Iločke i hrle da joj se poklone i pred njom mole. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti