ZBOG PESME SE ŽALE EU I AMERICI! Spot Jovane Petrović izazvao buru u Crnoj Gori, deo opozicije tvrdi da je velikosrpski projekat

V. Kadić

23. 08. 2024. u 12:28

PESMA i spot "Srce Srbije" Jovane Petrović, snimana na lokacijama u Cetinju - na Dvorskom trgu i Orlovom kršu, kao i na Skadarskm jezeru, Žabljaku Crnojevića, u manastiru Ostrog i drugim krajevima Crne Gore, izazvala je buru u ovoj zemlji, a u delu opozicionih stranaka čuju se i tvrdnje da je reč o velikosrpskom projektu iako su izvođači u crnogorskim nošnjama i u spotu ističu zvaničnu zastavu Crne Gore.

ЗБОГ ПЕСМЕ СЕ ЖАЛЕ ЕУ  И АМЕРИЦИ! Спот Јоване Петровић изазвао буру у Црној Гори, део опозиције тврди да је великосрпски пројекат

Jutjub

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković najavio je čak i tužbu, a Jelena Marković, potpredsednica Liberalne partije, poziva u pomoć Evropsku uniju i SAD. Za sve, ponovo, okrivljuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Prestonica Cetinje će, u najkraćem roku, iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva i inicirati postupke pred nadležnim domaćim organima i međunarodnim telima protiv svih lica odgovornih za nastanak i objavu spota za numeru "Srce Srbije", u izvođenju izvesne Jovane Petrović - najavio je Đurašković.

Kako je naveo, spot na jutjub-platformi "najgrublje vređa dostojanstvo prestonice i njenih građana, te predstavlja besramnu zloupotrebu ne samo kulturnih dobara, već i najprepoznatljivijih simbola i nasleđa Cetinja".

- Činjenica je da je spot objavljen i da je šteta već nastala, i to, nažalost, ne možemo anulirati, ali možemo preduzeti sve pravne radnje da se, ubuduće, niko ne usudi zloupotrebiti naše kulturno nasleđe - navodi Đurašković.

Potpredsednica Liberalne partije Jelana Marković zatražila je hitnu reakciju od ministarke kulture i medija Tamare Vujović i od vrhovnog državnog tužioca zbog spota "Srce Srbije".

- Ovo čine negatori Crne Gore i crnogorskog naroda u nemoći što više ne mogu pevati "Kosovo je srce Srbije", jer im je Kurti pokazao gde im je mesto. Sad žele novo srce Srbije i ovim jasno pokazuju kako oni ciljano rade na uništenju Crne Gore i Crnogoraca - saopštila je Markovićeva, koja u naletu srbomržnje strahuje da bi spot mogao izazvati, kako je navela, "nesagledive posledice po mir i stabilnost ne samo Crne Gore već i Balkana"!

Ona je otišla korak dalje i pozvala u pomoć Evropsku uniju i SAD!

- Apelujem na EU i SAD da pogledaju i ne dozvole da diktator Vučić atakuje ovako otvoreno na mir i stabilnost u Crnoj Gori i regionu, jer to se ne bi odrazilo samo na Crnu Goru već i šire - poručila je Markovićeva.

Promoviše bliskost dvaju  naroda

PROFESOR istorije Spasoje Tomić kaže za "Novosti" da hajka koja se podigla na Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića zbog spota pesme "Srce Srbije" pokazuje da su, kako kaže, "određeni opskurni politički likovi ogrezli do kraja u srbomržnji".

- I ne samo to, većinu njih muči nepoznavanje istorije, pa se bune zašto se u spotu pojavljuje jedna od najlepših poruka srpstvu, a to je crnogorska nošnja. Pesma "Srce Srbije" nije nikakav deo plana za veliku Srbiju koja inače postoji samo u bolesnim neokomunističkim mozgovima, već se radi o pesmi koja promoviše bliskost Srba i Crnogoraca i jedinstvo Srba iz Srbije sa svojim sunarodnicima Srbima iz Crne Gore - zaključuje Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje