I VEZ JE TAJNA "TAJNE VEČERE": Ručni rad žena iz sela Lefkara na Kipru našao se na čuvenoj fresci Leonarda da Vinčija

J. Matijević

24. 08. 2024. u 17:30

LEFKARA, zvanično, jedno od 30 najlepših sela Evrope, decenijama je na "meti" desetina hiljada namernika iz celog sveta. Okupano suncem, belo baš kao što mu ime govori (dobilo ga je po belom kamenu, a reč Lefkara je izvedena iz kombinacije grčkih reči "lefka" i "ori" što znači "belo" i "brdo"), ukrašeno prelepim tradicionalnim kamenim kućama, cvećem, čipkom i filigranom, nezaobilazno je odredište većine turista koji posete ovo ostrvo.

И ВЕЗ ЈЕ ТАЈНА ТАЈНЕ ВЕЧЕРЕ: Ручни рад жена из села Лефкара на Кипру нашао се на чувеној фресци Леонарда да Винчија

Foto: Vikipedija

Kuće načičkane jedna do druge i radnje u kojima se prodaju stolnjaci, posteljine, zavese, lepeze i ručni ženski suncobrani...

Baš tu među ovim ručnim radovima lebdi i jedan detalj, tajna Leonardove "Tajne večere". Reč je o čaršavu koji prekriva sto za kojim sede Hristos i apostoli. Vidi se da je beo, da ima vezane čvorove uz nogare stola, ali o vezu na njegovim krajevima malo ko zna da je upravo iz Lefkare.

Foto: J. Matijević

TSelo Lefkara na padinama planine Trodos

Istorija nas tako "seli" u 15. vek. Trinaest godina pre nego što je po želji Vojvode od Milana počeo da freskoslika "Tajnu večeru", Leonardo da Vinči je otputovao na Kipar. U dokumentima je zabeleženo da je 1481. godine posetio Lefkaru, selo na padinama planine Trodos, tridesetak kilometara udaljeno od Larnake. Obilazeći seoce bio je zadivljen rukotvorinama koje su izrađivale tamošnje meštanke, pa je kupio lefkaritske vezove i čipke i uzorke poneo sa sobom u Milano. Koliko je bio impresioniran umećem vezilja iz Lefkare, svedoči i to što je motive ovog ručnog rada oslikao na "Tajnoj večeri".

Foto: J. Matijević

 

Tradicija izrade ovog veza kojem je Leonardo doneo svetsku slavu, postoji i dan-danas, a žene iz ovog živopisnog sela ljubomorno čuvaju sve njegove tajne prenoseći ih s kolena na koleno, s baka na unuke i praunuke. Sa jednom bakom, veziljom, razgovarali smo nedavno tokom posete ovom "belom selu".

Foto: J. Matijević

TRADICIJA Žene u lefkari i danas rade ovaj vez

- Lefkaritski vez radim još od detinjstva - rekla nam je. - Materijal na kom vezemo je isključivo lan bele, braon ili ekru što je nijansa na prelazu između bež i krem boje. A, kada je reč o bojama konaca za vez, koristimo samo tri: maslinasto zelenu, plavu i belu. Naučila sam da vezem još kao mala devojčica, a svoje znanje i iskustvo prenela sam ćerki, unukama i praunukama.

SLIKAO JE ČETIRI GODINE

Foto: Vikipedija

Leonardo da Vinči

TAJNOJ večeri, jedno od najvećih svetskih umetničkih remek-dela, od kraja 15. veka krasi dominikansku crkvu Santa Marija de la Gracije u Milanu. Veliki renesansni slikar, jedan od najvećih umova sveta, ovo grandiozno delo površine veće od 40 kvadrata (dimenzija 8,8 sa 4,6 metara) oslikavao je, četiri godine, od 1494. do 1498, strpljivo, detalj po detalj. Više od 500 godina dive joj se svi koji je vide, a stručnjaci analiziraju njene domete od umetničkih preko religioznih, pa čak i filozofskih. 

Koliko je ovaj vez iz Lefkare, poznat pod imenom "lefkaritika", a nastao još u 14. veku - divan, i istovremeno težak za izradu jer zahteva veštinu, strpljenje i istrajnost, zbog specifičnog načina boda i složenih geometrijskih oblika ispunjenih vezom - najbolje svedoči i priznanje koje je dobio 2009. godine. Tada je ovaj tradicionalni zanat čipkarstva upisan na Reprezentativnu Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine sveta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje