DA LI ĆEMO JESTI BRAŠNO OD CRVA: Neobičan naučni projekat Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu (FOTO)

Љ. Перадовић

26. 08. 2024. u 11:20

DA koke dok šetaju dvorištem čeprkajući pronađu i po kojeg crva i u slast ga pojedu, odavno je poznata stvar, dok one koje se odgajaju u kavezima i u zatvorenom prostoru nemaju tu privilegiju. To će se uskoro promeniti, pa će i ove druge imati priliku da jedu, ovu, njima omiljenu "poslasticu". Naime, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, grupa profesora, istraživača i naučnika, već mesecima radi na projektu "Prosistem".

ДА ЛИ ЋЕМО ЈЕСТИ БРАШНО ОД ЦРВА: Необичан научни пројекат Пољопривредног факултета у Новом Саду (ФОТО)

Foto Lj. P. i Poljoprivredni fakultet

O čemu je zapravo reč, u razgovoru za "Novosti" otkriva dr Miroslava Polovinski Horvatović, viši naučni saradnik na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, jedna od osam učesnika u pomenutom projektu i ističe da je cilj da od crva, konkretno larvi, naprave brašno, koje se dodaje ostalim komponentama za ishranu živine.

- Uzgajamo crva brašnara "tenebrio militor", i izučavaju se samo larve - kazuje naša sagovornica, objašnjavajući da su one svarljivije. - Uradili smo ogled sa ovim insektima, hranili smo ih da utvrdimo njihovu svarljivost. Poznato je da su insekti dobri za ishranu životinja, zbog proteina.

REGISTRUJ SE I ČEKA TE 5 DANA BONUSA - BEZ RIZIKA!

Objašnjavajući proces kako se dolazi do brašna od crva, naša sagovornica kaže da larve prolaze tehnološki proces, i u jednom momentu se prekida njihov rast, tako što se skuvaju, odnosno blanširaju. Kuvanjem se ujedno i sterilišu, a zatim se suše. S obzirom na to, da larve imaju puno masnoće, ona se mora ocediti, a zatim se melju i dobija se brašno.

- Radimo metabolička ispitivanja sa različitim količinama larvi koje će se stavljati u hranu, kako bi se došlo do one odgovarajuće - predočava dr Polovinski Horvatović. - Larve se hrane različitim hranivima kako bi se dobio što povoljniji hemijski sastav. Metabolički ogled će biti najpre na manjem broju brojlera - pilića, i tada ćemo saznati koji procenat je najpovoljniji za svarljivost. Tek nakon toga krenuće ogled na 1.200 pilića.

REGISTRUJ SE I ČEKA TE 5 DANA BONUSA - BEZ RIZIKA!

Crve, odnosno larve, novosadski naučnici gaje u oglednom polju u Temerinu, gde je smešten ogranak Poljoprivrednog fakulteta, i tamo su za njih stvoreni idealni uslovi.

Hoće li se larve crva, odnosno brašno od njih koristiti i za ljudsku ishranu, "ljudi od nauke" ne isključuju takvu mogućnost u budućnosti. Zasada ne.

Da bi skrenuli pažnju na svoje projekte, eksperimente i ono što rade u laboratorijama, usudili su se da naprave i čokoladu sa insektima.

Uzeli su smesu belgijske čokolade i izlili na larve. Oni koji su je probali, kažu da je pod zubima bila hrskava, kao kranč. A namera novosadskih naučnika bila je da tim nesvakidašnjim proizvodom na našim prostorima, skrenu pažnju na projekat čiji je cilj proizvodnja larvi insekata za prehranu živine i stoke, alternativa biljnom proteinu i sve većoj potrebi za proizvodnjom proteinske hrane u svetu i kod nas.

Prednost uzgajanja

PREDNOST uzgajanja insekata se, prema rečima naše sagovornice, ogleda i u tome što se na određenom prostoru, na nekoliko polica mogu proizvoditi proteini i imati ih čitave godine, jer resursi proizvodnje hrane postaju ograničeni. Prednost ovakvog načina proizvodnje je što je sigurnija od one na otvorenom, odnosno njivama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIRLJIVA SCENA U BRANEŠCIMA: Baja Mali Knindža pevao svoj veliki hit, a onda mu je prišao jedan mladić (VIDEO)