ZORANOVI DVOMETARSKI BRKOVI NAJDUŽI - ŠESTI PUT: Sve o saboru "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" održanom u porti manastira Kalenić (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 09. 2024. u 06:00

UVEK kad se pojavio na Saboru narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", Zoran Lazarević iz Niša nije imao premca u takmičenju za najbrk. Tako su njegovi brkovi od ravno dva metra i na ovogodišnjem, 54. Saboru tradicionalno održanom u porti Manastira Kalenić kod Rekovca, ponovo bili najduži.

ЗОРАНОВИ ДВОМЕТАРСКИ БРКОВИ НАЈДУЖИ - ШЕСТИ ПУТ: Све о сабору Прођох Левач, прођох Шумадију одржаном у порти манастира Каленић (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

- Ne pobedim samo kada ne dođem. Ove godine sam titulu najbrk osvojio šesti put. A, skratio sam ih najmanje 30 centimetara, jer sam imao jednu operaciju, pa su mi smetali. Puštaću ih i dalje baš da vidim koliko će da porastu do narednog sabora. Oko njih ima posla, ali meni nije teško da ih svakog trećeg dana perem, istežem i namažem gelom. Onda ih uvijem oko ušiju. Tako i spavam - kaže za "Novosti" Zoran Lazarević, koji je veli oduvek nosio brkove, a počeo je da ih pušta od 2011. godine, kada je otišao u penziju.

Ali, nije to bilo jedino "naj" takmičenje ukraj ove srpske svetinje, zadužbine protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića, koju je podigao početkom 15. veka. Tražila se i najduža pletenica, birala se najlepša saborašica, "merile" se najbolje zdravice...

NAJBOLjI ZDRAVIČAR SA 10 LETA

U KONKURENCIJI "prekaljenih" zdravičara publiku je oduševio desetogodišnji Dimitrije Jovanović, iz Kaludre kod Rekovca, koji je veoma srčano kazivao prilično dugu zdravicu.

- Recitovao sam u školi, pa su me lane pozvali da se nadmećem sa zdravičarima. Pristao sam, jer je kazivanje zdravice velika čast. I tada sam bio najbolji. Verujem da je to zato što se dugo pripremam, potpuno se posvetim i opustim kada držim zdravicu - rekao nam je Dimitrije. 

Najdužu pletenicu u kategoriji devojčica do sedam godina imala je Dragana Stojanović (4) iz Gornje Sabante kod Kragujevca, a među onima do 15 godina najdužu od čak 162 centimetara imala je Darija Jovančević (13) iz Vrnjačke Banje, dok je među starijima pobedu odnela kika Milene Lukić (35) iz Jagodine koja je ispletena, duga neverovatnih 145 centimetara. 

Četvorogodišnja Dragana Stojanović kazala je da je očekivala da njena pletenica bude najduža, jer se nikada nije šišala, a Darija Jovančević, koja je pobedila peti put, i dalje će, tvrdi, da neguje dugu kosu, iako joj treba i do deset sati da bi je osušila. A, Milena Lukić, vlasnica najduže pletenice otkrila nam je:

- Kada radim na porodičnom imanju, kosu upletem i uvežem, pa je prekrijem maramom ili kapom. Kosu puštam već deset godina, koliko se i takmičim i koliko sam puta i pobedila. Svake godine je skraćujem po petnaestak centimetara. To sam uradila i ove godine, jer sam počela da je gazim, s obzirom na to da sam visoka 168 centimetara - rekla je za naš list Milena Lukić.

DODELjENE POVELjE I NAGRADE

POVELjA "Brativoje Marković", nazvana po utemeljivaču Sabora, dodeljena je Udruženju građana "Levač 2021" iz Kragujevca, a u kategoriji pojedinaca Miroslavu Kneževiću, iz Loćike.

Na Saboru su dodeljene i nagrade za najlepša dvorišta. U pojedinačnoj konkurenciji pobedilo je dvorište Marije Lukić iz Rabenovca, a među školskim dvorištima za najlepše je proglašeno dvorište OŠ "Dušan Popović" u Dragovu.

Za najlepšu saborašicu proglašena je Neda Razić iz Kragujevca. Ocenjivana je i lepota muških i ženskih narodnih nošnji, pa je najlepšu mušku nosio Nikola Cvetković, a žensku Snežana Đurić, oboje iz Kragujevca. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEPRAVEDNO! Vladimir Putin ne može da veruje da se ovo događa