SABOR TESLINOG NARODA U ČIKAGU: Prvi put u ovom gradu konferencija posvećena srpskom geniju koju organiuje TNF

J. Matijević

11. 09. 2024. u 11:30

KONFERENCIJA "Dani Nikole Tesle" prvi put biće priređena u Čikagu. Manifestacija će se održati od 13. do 15. septembra na više lokacija, u gradu gde živi najviše Srba u dijaspori, a organizuje je Teslina naučna fondacija (TNF) sa svojim glavnim ograncima u SAD i Srbiji.

САБОР ТЕСЛИНОГ НАРОДА У ЧИКАГУ: Први пут у овом граду конференција посвећена српском генију коју органиује ТНФ

Foto: SPC

Glavni program počeće u subotu, 14. septembra, od 11.30, u hali Sabornog hrama na Redvud drajvu u Čikagu, a otvoriće ga predsednik i potpredsednik TNF Nikola Lončar i Nada Martinović. Tom prilikom biće predstavljeni aktuelni radovi istaknutih srpskih naučnika i inženjera, ali i drugih pojedinaca u matici i dijaspori koji se bave negovanjem srpske kulture i našeg identiteta. Od 18 časova sledi kulturno-umetnički program, a sat i po kasnije do ponoći, učesnicima i gostima konferencije pesmom će se predstaviti Slavica Momaković Miljanović, dobitnik Tesline nagrade za negovanje izvorne srpske narodne muzike.

Autor plakata Rade Berak

 

Dan ranije, u petak 13. septembra, od 19.00 biće otvorena izložba slika posvećena Nikoli Tesli, a sve do nedelje posetioci će moći da vide dela slikarki Ivane Milijev, Biljane Glogovac, Gordane Milivojčević i Kristine Stanek kao i da saznaju o radu Teslinog muzeja o kojem će govoriti dr Milena Tatić Bajić i Nikola Lončar.

U nedelju, trećeg dana manifestacije, u 11 časova, pisac Maja Cvetković Sotirov održaće literarnu radionicu za decu, učenike Crkvene škole Sabornog hrama u Čikagu, dok će promocija njene knjige "Čarobni jedrenjak" biti u hali Srpske narodne odbrane od 18 časova. U čarima ove knjige o Tesli u ponedeljak od 14 časova uživaće učenici Srpske škole "Sveti Sava" u Milvokiju.

DVE DECENIJE RADA TNF

OVE godine TNF slavi 20 godina postojanja i predanog rada na promovisanju lika i dela Nikole Tesle, tokom kojih je održan veliki broj godišnjih konferencija u Njujorku i Beogradu, i izložbi - od Frenklin instituta u Filadelfiji do gradova u Srbiji i RS. Postavljeno je više od 35 bista Nikole Tesle, a poslednja, uoči Vidovdana u Gračanici na Kosovu i Metohiji.

Istog dana u 13.00 počeće "Susret Teslinog naroda" u Čikagu gde će istaknuti članovi srpske zajednice, među kojima i Stojan Stevanović iz švajcarskog udruženja "Koreni", Savo Mitrović i Miodrag Korać iz Nemačke, Dušan Magazin ispred Udruženja "Hercegovci", Ljubinko Špegar iz "Prela", Stevan Dokić iz Udruženja Krajišnici, Petko Petković u ime humanitarne organizacije "Srbi za Srbe", Željko Živak, predstavnik Udruženja Srba Republike Srpske u Čikagu, kao i predstavnici Srpske narodne odbrane i Srpske bratske pomoći iz Čikaga, razgovarati o načinima saradnje i umrežavanja srpskih organizacija iz matice i rasejanja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU