DA MALENA ZARA DOBIJE LEK: Do kraja septembra traje humanitarni izazov za pomoć maloj Novosađanki u organizaciji trkača KTJ kluba

V.C.S.

17. 09. 2024. u 12:55

NOVOSAĐANKA Zara Urukalo ima samo pet godina i veliki je borac. Prvo je dete u Srbiji koje lek teduglutid - revestive prima svakog dana, jer doktori smatraju da samo tako može da podstakne intestinalnu adaptaciju i da iz tankog creva, iz hrane, apsorbuje dovoljnu količinu vitamina i minerala.

ДА МАЛЕНА ЗАРА ДОБИЈЕ ЛЕК: До краја септембра траје хуманитарни изазов за помоћ малој Новосађанки у организацији тркача КТЈ клуба

Privatna arhiva

Rođena je u 32. nedelji hitnim carskim rezom zbog pucanja tankog creva. Sada joj je ono skraćeno, pa ima posebnu ishranu i pije dodatne vitamine i minerale, upravo zato jer ne može da ih dovoljno apsorbuje iz hrane. Zara, takođe, ide na česte kontrole kod gastroenterologa zbog praćenja telesnog napredovanja. Doktori, međutim, kažu da joj je lek teduglutid - revestive neophodan.

A, da bi joj lek uvek bio dostupan, potrebna joj je finansijska pomoć, pa su se organizovali članovi kluba KTJ ("Ko te juri"), sastavljenog od sportista koji kilometrima ostvarenim na treninzima i trkama prikupljaju humanitarne donacije za decu.

Privatna arhiva

KTJ tim

U humanitarnom izazovu za malu Zaru učestvuje 275 trkača. Timovi su 1. septembra krenuli sa prikupljanjem kilometara tako što svako trči u svom gradu ili se okupljaju na zajedničkim treninzima i trkama. Najuspešniji je onaj tim koji na kraju meseca istrči najdužu kilometražu. Te kilometre timovi nude na "otkup" fizičkim i pravnim licima, kako bi se sakupio novac za dete.

POMOĆ

KTJ izazov traje do kraja septembra, a svako ko želi da učestvuje u otkupu može da uplati iznos koji se dobija tako što se broj odabranih kilometara pomnoži sa 10 dinara. Na primer 200 km x 10 din. = 2.000 dinara. Iznos se uplaćuje direktno na račun devojčice Zare Urukalo 160-6000001725481-11.

KTJ klub je, inače, za dve godine uspeo da okupi čak 800 trkača iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Makedonije. Do sada su finalizovali četiri trkačka izazova i prikupili 3.400.000 dinara za lečenje mališana Iris, Danila, Lenke i Magdalene.

Kad završe septembarski, članovi KTJ planiraju sledeći izazov za januar 2025. S obzirom na to da tim do sada nije imao kapacitete da primi više od 275 ljudi, pa su mnogi ostali uskraćeni za učešće, na tome će se, kažu, raditi u januaru. Plan je da se omogući učešće svakom ko želi da trči i donira sredstva za mališane kojima je potrebna pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NBA ZVEZDA I MERIDIAN FONDACIJA UDRUŽILI SNAGE: Licitirajte za dres Janisa Adetokumba i pomozite Ani Spajić! (VIDEO)