UMESILE KROMPIRUŠU DUGU 35,55 METARA: Kod Kikinde održana 14. "Pitijada", evo šta su sve spremile vredne domaćice (FOTO)
KROMPIRUŠU dugu neverovatnih 35,55 metara umesile su žene iz Novih Kozaraca kod Kikinde i prikazale je na 14. "Pitijadi" održanoj u ovom selu. Ovaj svojevrsni rekord delo je šest najveštijih žena, a dvadesetak im je pomagalo.

Foto: Grad Kikinda
Osim razvlačenja rekordno velike pite, održano je i takmičenje za najukusniju, a svoje pite pred žiri je iznelo 60 domaćica iz Kikinde, Novih Kozaraca, Iđoša i Čestrega.
- Za rekordno dugu krompirušu utrošile smo oko 26 kilograma brašna, 25 kilograma krompira i 10 kilograma crnog luka. Mogle smo da umesimo i veću, ali nam je problem bio pleh, odnosno tepsija. Pečenje nam nije bilo teško, jer nam je, kao i svake godine, pomogla jedna pekara iz Ruskog Sela - kaže Boja Oljača, predsednica Udruženja žena Novi Kozarci, koje broji tridesetak članica.
EXTRA BET - KVOTA DO 500 NA JEDNOM MEČU

Foto: Grad Kikinda
Novokozarčanke naglašavaju da krompirušu spremaju onako kako se to činilo u zavičaju njihovih predaka, oko Ključa, Mrkonjić Grada i Sanskog Mosta, odakle su došli u Banat posle Drugog svetskog rata.
EXTRA BET - KVOTA DO 500 NA JEDNOM MEČU
ZORANA UMESILA NAJUKUSNIJU
NA takmičenju za najbolju, najukusniju proglašena je krompiruša iz tepsije mlade Kozarčanke Zorane Vojnović Buljin:
- Prvi put sam učestvovala na "Pitijadi". Ćerki je bio šesti rođendan i želela je da se takmičim. Baka me je davno naučila da spremam pitu. Nema posebne tajne, testo treba da je tanko, koriste se krompir, luk, biber i so. Ova pita je naš zaštitni znak.
- Pita se sprema jednostavno, od testa koje se lepo razvuče, a nadev je samo krompir uz dodatak crnog luka i soli. Dozvoljeno je dodati još samo biber. Nikako suvi začin, susam ili išta drugo. Važan je odnos testa i nadeva - otkrivaju Novokozarčanke neke tajne za najbolju krompirušu.
"Pitijadu" je osmislio pokojni Milorad Majkić, biciklista poreklom iz ovog sela, da bi se sačuvala tradicija, jer je pita kod naroda u Bosni, bez obzira na naciju, uvek bila hrana koja se visoko cenila, a tako je i danas.

RASKOMADAO TELA GEJ PARA, GLAVE STAVIO U ZAMRZIVAČ: Poroti se smučilo zbog monstruoznog snimka, jedan nije došao na suđenje (FOTO)
KOLUMBIJSKI državljanin Jostin Andres Moskera (35) proglašen je krivim za dvostruko ubistvo u slučaju koji je šokirao britansku javnost.
21. 07. 2025. u 18:43

ŠOK PRIZOR NA EVZONIJU: Čovek stigao na granicu u ovo vreme, nema žive duše! Evo kada da krenete put Grčke
LETNjI odmor za mnoge građane Srbije i regiona započinje u beskrajnom redu na graničnom prelazu Evzoni, na ulazu iz Severne Makedonije u Grčku.
20. 07. 2025. u 11:15

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)