MILOŠ U BAKUU "SKUVAO" MEDALJU: Nastavnik srednje škole iz Inđije zablistao na kulinarskom takmičenju u Azerbejdžanu
KADA neko iz srca i duše radi ono što voli, uspeh ne može da izostane. Zato i ne čudi što se Miloš Novakov (23),nastavnik Srednje škole "Dr Đorđe Natošević" u Inđiji, sa svojom ekipom: kolegom iz Smedereva Žarkom Jovanovićem i studentom Mateom Taubner, sa međunarodnog kulinarskog takmičenja "Gold Shan 2025", u Azerbejdžanu, vratio kao vicešampion. Sa srebrnim odličjem na grudima.
FOTO:Privatna arhiva
Srpski nacionalni tim, jedini koji je predstavljao našu zemlju, najpre je zablistao u finalu, plasirajući se na prvo mesto. Taj uspeh ih je odveo u superfinale u kom su postali vicešampioni, zauzevši drugo mesto.
Radostan zbog velikog uspeha i ne krijući zadovoljstvo što su svojim odabirom menija, ali i ukusom i izgledom jela, uspeli da izbore visok plasman i da na najlepši način predstave Srbiju. Miloš veli da nije bilo lako nadmetati se sa oko 350 takmičara, raspoređenih u 12 nacionalnih timova, ali da su se svi u ekipi svojski trudili da u što boljem svetlu predstave našu zemlju.
Iz razgovora s njim odmah postaje jasno da i on i njegov tim doživljavaju kulinarstvo kao vrstu umetnosti. Zato smo ga pitali, šta su kao vrsni kulinari predstavili od jela, sa kakvim đakonijama i zalogajima su izašli pred žiri?
- Za predjelo smo odabrali karfiol, dok se na meniju za glavno jelo našla piletina punjena mladim lukom, džemom od kajsija, na pireu od batat krompira i paradajza - odgovara nam.
Veliku kreativnost pokazali su i kada je trebalo, posle dobrog jela da se zasladi. Usledio je desert, a oni su se odlučili da to bude kolač od šargarepe.
- Opredelili smo se za obične namirnice, one koje se mogu naći u svakoj bašti kod nas. Zaista smo se maksimalno potrudili da sve bude lepo na oko, i da tako privuče pažnju, ali, naravno, i da sve bude ukusno - kazuje nam Miloš, još pod utiskom takmičenja koje je održano krajem maja u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana. - Uspeli smo da se plasiramo u finale, a zatim smo sa još tri nacionalna tima "ukrstili varjače" u superfinalu, i zauzeli drugo mesto.
Mladi kuvar ističe da mu je bila čast da predstavlja našu zemlju na internacionalnom kulinarskom takmičenju, i da je visok plasman rezultat truda koji su uložili.
- Bila mi je velika čast da predstavljam Srbiju na ovom međunarodnom takmičenju u Azerbejdžanu - veli Miloš, dodajući da je rezultat tog truda medalja koju je doneo kući. - Ovaj uspeh za mene ima višestruki značaj, ne samo kao lično priznanje za trud i posvećenost, već i kao prilika da svojim đacima pokažem koliko je važno verovati u sebe, raditi vredno i nikada ne odustajati.
Naš sagovornik smatra da je školovanje na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu doprinelo njegovom znanju koje danas primenjuje i dalje razvija, kako u profresionalnoj kuhinji, tako i u radu sa mladim talentima.
- Kao član Kulinarske federacije Srbije i profesor u obrazovanju budućih kuvara, verujem da ovakvi rezultati inspirišu mlade da teže izvrsnosti i postavljanju visokih ciljeva - kaže Miloš. - Sa 23 godine, koliko imam, ponosan sam na svoja dosadašnja dostignuća, ali verujem da je ovo tek početak.
A, ljubav prema kulinarstvu, Miloš gaji još iz detinjstva. Kao dečak, u rodnoj Vojki je znatiželjno u kihinji posmataro kako mama Dragana i baka Mirjana, vešto pripremaju obroke za porodicu, posebno za nedeljnu trpezu.
Još tada je razmišljao da izabere kuvarski poziv, i želja mu se ispunila.
Čuveni Karapandža u žiriju
NA ovogodišnjem takmičenju u Azerbejdžanu, gde je prošle godine osvojio dve medalje, Miloš je upoznao i slavnog kuvara Stevu Karapandžu, koji je bio u internacionalnom žiriju.
- Lep je osećaj bio uživo videti čoveka koji je čuven u svom poslu i dan--danas popularan - iskren je Miloš. - Voleo bih da svoje đake vidim na takmičenjima i da probam njihova jela.
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
ISPLIVAO SNIMAK: Šerif peva - "Smradovi su preko Drine prešli" - a tvrdi da pesmu nikad nije izvodio
BURA oko fotografije i snimka folkera Ace Lukasa sa Naserom Orićem, nekadašnjim komandantom jedinica Armije RBiH u području Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini, ne stišava se. I dalje akteri "kafanskog susreta" izazivaju veliku pažnju, a sad je u centru pevač Šerif Konjević, koji je pozvao srpskog pevača da prisustvuje privatnoj proslavi u restoranu u centru Sarajeva, gde je bio pozvan i Naser Orić.
02. 12. 2025. u 12:35
Komentari (0)