MILOŠ "MESI" SAMO POBEDE: Nakon što je postao najbolji pica majstor na svetu, Subotičanin niže priznanja širom planete
U KUHINjI jednog subotičkog restorana, gde se miris svežeg testa meša saopojnim bosiljkom, origanom i pečenem mocarelom, nastaju pice kakve se neprave nigde drugde na svetu. Upravo tu, iza radne ploče posute brašnom, radi Miloš Knežević (26) koji je svojim rukama "zamesio" titulu najboljegstranog pica majstora na planeti.

Privatna arhiva
Na Svetskom prvenstvu u pravljenju pica Expocook Pizza World Competition u Rimu osvojio je prvo mesto, zatim je u Nišu dobio bronzanu medalju. Posle toga je otišao u Černjolu, odakle se vratio sa pet medalja, a u Ortanovi je osvojio šest trofeja, a jedan od njih je glavna nagrada. Oduzeti Italijanima krunu u "kolevki" pice - to mogu samo najbolji.
- Spremam se za takmičenjea svaki dan. Posao koji radim mi je zapravo trening - kaže nam Miloš. - Tajna vrhunske pice je u testu od kojeg se pravi. Svaka kategorija pice zahteva posebne vrste brašna, različite fermentacije i posebnu pripremu. Proces fermentacije testa i sazrevanja ima ključnu ulogu. Ključno je da testo mesi ručno, bez upotrebe miksera, kako bi postigao željeni rezultat.

Privatna arhiva
Takmiči se sa sobom
NAGRADE su rezultat moga truda od malih nogu - kaže Miloš. - Naravno da neću stati. Ne takmičim se sa drugim majstorima, jer nemam konkurenciju. Takmičim se sam sa sobom. Svaka pica koju napravim mora da bude bolja od prethodne. To mi je pravilo. Savršenstvo nije tačka do koje se stiže, već pravac u kom se ide. Ne radim ovo zbog medalja, volim kad ljudi uživaju u onome što sam napravio. To je pobeda koja me pokreće.

Privatna arhiva
Milošev pradeda bio je pekar, a njegov pradeda-stric imao je dve pekare.
- Nosim taj gen - ističe Miloš. - Od malih nogu sam voleo da se igram sa testom. Dok su se moji drugovi igrali sa plastelinom, ja sam sa mamom mesio kiflice, mekike... Kasnije sam završio srednju hemijsko-tehnološku školu za pekara. Bio sam posvećen učenju i istraživanju i još tamo sam razvio sposobnost da prepoznam i primenim pravu tehniku u pravom trenutku. Volim da eksperimentišem, a ključ je u balansu ukusa, mirisa i izgleda.
Prvu nagradu Miloš je osvojio sa 16 godina, a za deset godina dobio ih je još mnogo. Namerava da nastavi da se takmiči. U septembru ide na Siciliju, u Palermo, gde će pokušati da napravi najbolji kroasan, potom će otputovati u Sofiju, pa u Beograd - na Internacionalni pica fest. Krajem godine će učestvovati i na takmičenju u Riminiju.
- Nemam mnogo slobodnog vremena, ali nije mi naporno. Moj hobi je posao koji radim - zaključuje Miloš.

"TO LICE, TE USNE..." Tramp ponovo izazvao pažnju komentarom o svojoj portparolki Karolin Levit (28)
AMERIČKI predsednik Donald Tramp ponovo je dospeo u žižu javnosti zbog neobičnog komentara o izgledu portparolke Bele kuće Karolin Levit.
14. 10. 2025. u 14:48

"PLjESKALA RUKAMA I SLAVILA UBISTVO" Lavrov: Svi se sećamo kako je smrt Gadafija oduševila Hilari Klinton
RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da pamti kako je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton pljeskala rukama i slavila ubistvo libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine i aludirao da bivši sirijski predsednik Bašar el Asad trenutno živi u Moskvi, jer su njemu i njegovoj porodici prećeni sličnim fizičkim uništenjem u Siriji.
14. 10. 2025. u 13:06

"PACOVI POBEGLI" Kako je Pavković govorio posle hapšenja u Sablji: "Najstrašniji je zatvor u otadžbini! Vojska sa atentatom na Vuka nema ništa"
NEKADAŠNjI načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković preminuo je danas u Beogradu, u 79. godini.
20. 10. 2025. u 18:59
Komentari (0)