OMIKRON KOD JEDNOMESEČNE BEBE: U Doboju udvostručen broj hospitalizovanih pacijenata zbog korone

Novosti online

21. 01. 2022. u 16:09

U KOVID odeljenjima dobojske Bolnice “Sveti apostol Luka” poslednjih dana je, u odnosu na kraj decembra, udvostručen broj pacijenata.

ОМИКРОН КОД ЈЕДНОМЕСЕЧНЕ БЕБЕ: У Добоју удвостручен број хоспитализованих пацијената због короне

Foto: Lj. Đ.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno su hospitalizovana 103 kovid pacijenta, a 31. decembra 2021. bilo ih je 49.

– Porast broja pacijenata je primjetan od početka januara, zbog pojave omikron soja, koji je mutirani i zarazniji, te je našao način da zaobiđe i prirodni i vakcinalni imunitet. Tome treba dodati i nepoštovanje epidemijskih mjera – kažu u dobojskoj Bolnici.

Dodaju da se radi o srednje teškim i teškim kliničkim oblicima bolesti.

– Među hospitalizovanim pacijentima u dobojskoj Bolnici uglavnom se nalaze pacijenti starije životne dobi i sa komorbiditetima, kao što su pacijenti na programu hronične hemodijalize, onkološki, pacijenti oboleli od dijabetesa i drugih teških bolesti. Pojavom omikron soja, prvi put smo lečili i jednomesečne bebe. Među pacijentima preovladavaju nevakcinisane osobe, koje su u većem riziku od težih formi bolesti, komplikacija i neizvesnog ishoda lečenja. Kod vakcinisanih osoba tok bolesti je predvidiv, kraći je boravak u bolnici i brži oporavak – naglašavaju u dobojskoj Bolnici, uz napomenu da je, trenutno, nešto manji broj kritično obolelih, odnosno pacijenata koji zahtevaju lečenje u jedinicama intenzivne nege.

Dodaju da, uopšteno govoreći, povećan broj zaraženih ljudi u populaciji neminovno dovodi i do povećanog zaražavanja i obolijevanja ranjivih grupa stanovništva, a samim tim i do povećanog broja hospitalizovanih i opterećenja bolničkog sektora.

(Srpsak info)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest