SUDBINA PREDUZEĆA I DALJE NEIZVESNA: Protest radnika „Mofas-a“ iz Istočnog Sarajeva

M. REGOJE

07. 03. 2023. u 15:56

RADNICI "Mofasa", koji je od 2021. godine u većinskom vlasništvu grada Istočno Sarajevo, opet su protestovali ispred fabrike jer su, kako ističu, zabrinuti za sudbinu preduzeća i ličnu egzistenciju.

СУДБИНА ПРЕДУЗЕЋА И ДАЉЕ НЕИЗВЕСНА: Протест радника „Мофас-а“ из Источног Сарајева

Mariana Regoje

Radomir Šehovac, radnik "Mofasa", ističe da je poslednji sastanak sa gradonačelnikom Ćosićem održan u fabrici, i da im je on tom prilikom rekao da imaju oko 28.000 KM koje planiraju isplatiti penzionerima, ali da to još uvek nije uradio.

Šehovac situaciju radnika u ovom preduzeću opisuje "katastrofalnom i čistom borbom za egzistenciju".

- Ne znamo šta da radimo. Ako napustimo, gubimo sve. Automatski, čim napustiš i uzmeš knjižicu, oni te skidaju sa spiska i nema ni plate ni staža - objasnio je Šehovac i napomenuo da se radi o radnicima koji su većinom borci prve kategorije.

On tvrdi da je cilj nadležnih ovog preduzeća da ono ode pod stečaj, kako bi se zemljište fabrike rasprodalo i kako bi se na tom mestu gradili stambeni objekti, s obzirom na to da je reč o atraktivnoj lokaciji, u centru opštine Istočno Novo Sarajevo.

- Čak nam je i gradonačelnik Ćosić rekao na sastanku da izgradnju zgrada ne može sprečiti. Izvolite, prodajte, samo dajte nama naše, pa pravite ovde vile i bazene - poručuje Šehovac.

BITKA ZA SPAS PREDUZEĆA

U SEPTEMBRU prošle godine Grad Istočno Sarajevo je upisan kao vlasnik "Mofasa", a tek sada, nakon više od godinu dana, bijemo konačnu bitku u deblokadi računa. Svi ostvareni prihodi su išli na blokade koje postoje, a radnici znaju na koji način smo preko sindikalnih organizacija obezbeđivali sredstva za plate, rekao je Ljubiša Ćosić.

Dodaje da razume radnike koji očekuju plate, ali da se svi zajedno moraju izboriti za tržište kako bi videli da li će "Mofas" moći nastaviti poslovanje.

Kako kaže, obećano im je da će fabrika raditi i da će početi proizvodnja, ali, kako ističe, od proizvodnje ništa.

- Dovedeni smo ovde kao pokusni kunići, kao alibi za ono što oni rade. Pričaju nam da je deblokada računa, a koleginica nam je juče rekla da je stiglo novih 280.000 KM blokade. Svaki put je blokada veća, a kako vreme odmiče samo se pojavljuju novi dužnici - istakao je Šehovac.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kaže da su Gradska uprava kao i radnici, nakon preuzimanja "Mofasa", bili svesni nagomilanih problema u preduzeću.

- U periodu od godinu dana, bez obzira na to što je preduzeće vrlo malo radilo, Gradska uprava se trudila da izmiruje obaveze prema radnicima - rekao je Ćosić.

Kako ističe, za to vreme preduzeću je obezbeđeno 800.000 KM prihoda, zahvaljujući Gradskoj upravi i određenim poslovanjima.

- Radnici znaju da je, za razliku od prethodnih vlasnika, Gradska uprava uvek pomagala, ali nismo čudotvorci i nismo sigurni u krajnji ishod sudbine "Mofasa" - rekao je Ćosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!