NISMO JEFTINA RADNA SNAGA: Poruka žena iz Srpske povodom 8. marta

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 03. 2023. u 06:15

MEĐUNARODNI dan žena, 8. mart, na hiljade radnica u Srpskoj provelo je radno.

НИСМО ЈЕФТИНА РАДНА СНАГА: Порука жена из Српске поводом 8. марта

Osmomartovski marš Banjaluka foto SM

Pogotovo one koje su zaposlene u cvećarama, parfimerijama i u raznim trgovinama. Za nagradu, što rade i prekovremeno, kako kažu, od gazda su dobile možda poklon zahvalnosti, a realnije je duplu smenu da odrade.

Povodom Međunarodnog dana žena, u Banjaluci je održan tradicionalni Osmomartovski marš uz slogan: "Nismo jeftina radna snaga!" Aktivistkinja iz Banjaluke Milica Pralica, koja već 12. put stoji iza organizacije marša kaže da s obzirom na to da živimo u društvu koje je diskriminušuće prema ženama, Dan žena je sveden isključivo na praznik cveća, sniženih cena šerpi i poklopaca.

- Dehumanizujući uslovi rada su u proteklom periodu doživeli svoju eskalaciju, kada su radnici i radnice štrajkovima pozvali poslodavce i sindikate da rade ono zbog čega postoje - da se izbore za sigurnija radna okruženja. Ženska radna prava se još uvek postavljaju u drugi plan, a o uslovima rada se tek ponekad progovori, pre svega, o diskriminaciji na radnom mestu, seksualnom uznemiravanju ili nasilju, nejednakim platama - ističe Pralica.

Statistika pokazuju da je u BiH samo 33,5 odsto žena ekonomski aktivno i formalno prijavljeno da radi.

- Najlošije plaćena radna mesta u BiH su čistačice, odnosno niskokvalifikovani poslovi sa 647 KM, krojačice 692 KM, spremačice 797 KM i radnice u tekstilnoj, kožnoj i odevnoj industriji po 756 KM - ističe Pralica.

SEKULIĆEV KONCERT U TREBINjU

KONCERTOM Dušana Sekulića, svetskog virtuoza na harmonici i njegovog benda, grad Trebinje čestitao je svim damama 8. mart, praznik žena. Sekulić je priredio koncert za pamaćenje, a njegov stil odlikuju izuzetna preciznost i inovativnost u izvođenju klasičnih kompozicija, kao i obrade svetskih muzičkih hitova.

Novinarka i aktivistkinja Milkica Milojević kaže da je 8. mart poprimio obeležje kupovnog praznika i ni po čemu se ne razlikuje od nekih komercijalnih praznika i godišnjica.

- Prerastao je u kičeraj i haos, a nema nikakve veze sa suštinom koji Međunarodni dan žena treba da predstavlja. Od simbola revolucije je postao simbol za konzumerizam. Nije život žene tri smene - rekla je Milojevićeva.

ČESTITKE

POVODOM 8. marta svim ženama u RS čestitke su uputili i političari.

- Možemo biti ponosni na činjenicu da u RS sve više žena obavlja značajne i odgovorne funkcije i aktivno doprinose društvenom razvoju - navodi se u čestitki predsednika RS Milorad Dodika.

Goran Savanović, predsednik Sindikata trgovine i uslužnih delatnosti RS, podseća da u trgovinama u Srpskoj radi oko 45.000 ljudi, što je oko petina ukupnog broja zaposlenih u RS i da u ovoj branši radi oko 70 odsto žena. Kada je u pitanju ravnopravnost na radnom mestu, žene su, kaže Savanović, "ravnopravne" kada u skladištima treba dizati teške pakete, jer poslodavce zanima jedino da posao bude obavljen.

- Istina, i kada su u pitanju zarade, bar u trgovinama, radnice i radnici su ravnopravni. Ipak, zaposlenim ženama u našem društvu i danas je mnogo teže nego muškarcima, uglavnom zbog predrasuda, po kojima se svi kućni poslovi još smatraju ženskim obavezama - kaže Savanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)