PREPREKE SE MOGU SRUŠITI AKO POSTOJI VOLJA: Jovana DŽever o borbi sa kojom se suočavaju osobe sa invaliditetom

T. CVIJETIĆ

18. 03. 2023. u 11:05

DOBILA sam posao u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida pre šest godina, međutim, u sistematizaciji radnih mesta ne postoji pozicija psihologa tako da nisam radila u struci. Paralelno s tim, volontirala sam u jednom savetovalištu za studente i istovremeno završavala edukaciju iz psihoterapije.

ПРЕПРЕКЕ СЕ МОГУ СРУШИТИ АКО ПОСТОЈИ ВОЉА: Јована Џевер о борби са којом се суочавају особе са инвалидитетом

Foto: Ustupljena fotografija

Ovako počinje priču za "Novosti" Jovana Džever iz Republike Srpske, magistar psihologije i akreditovana psihoterapeutkinja, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom.

- U Centru se posebno pogoršalo stanje dolaskom novog direktora koji smatra da nije potrebno da psiholog radi u Centru - govori Dževerova i dodaje:

- Od strane tog rukovodstva sam bila izložena raznim oblicima mobinga, diskriminacije i degradacije moje struke, i odlučila sam da potražim drugi posao. Još uvek sam u potrazi i nadam se da ću pronaći novo radno mesto - kaže Jovana.

Govoreći o samom položaju osoba sa invaliditetom na tržištu rada, ističe da su oni neretko diskriminisani.

NAGLAŠENE PREDRASUDE

NAGLAŠAVA da su predrasude toliko velike da često lica sa invaliditetom ne mogu dobiti priliku da rade i da iskažu svoje sposobnosti, a u prakse se pkazalo da su zaposlena lica sa invaliditetom vrlo pouzdana, odgovorna, savesna i sa najmanjim brojem dana utrošenih na bolovanje.

- Osobe sa invaliditetom često rade poslove koji su ispod njihovih kvalifikacija, retko kada su na određenim važnim funkcijama ili mestima odlučivanja bez obzira na to koliko njihove kvalifikacije bile velike. Imamo nekoliko svetlih primera koji daju nadu u bolju budućnost, ali ja se nadam da neće na tome ostati - govori Dževerova.

Dževerova poručuje da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida nalaže da su svi organi državne uprave, lokalne uprave, javne službe dužni da na svakih 16 radnika zaposle jednu osobu sa invaliditetom. Međutim, nijedan državni organ ne ispunjava u potpunosti taj član zakona.

- Iako deluje da je zakon na strani lica sa invaliditetom u smislu podržavanja zapošljavanja, kazne za neispunjavanje tog propisa su mizerne i onda se poslodavci radije odlučuju za plaćanje "kazni" jer im to deluje jednostavnije - kaže Dževerova.

Pojašanjava koliko su zapravo radna mesta prilagođena licima sa invaliditetom, i koliko se radi na tome.

- Noviji zakonski propisi su usklađeni sa međunarodnim aktima, pa su novije zgrade arhitektonski prilagođene. Sa starom gradnjom je prisutan problem, međutim, Fond za zapošljavanje invalida daje određena nepovratna sredstva za adaptaciju radnog mesta poslodavcima koji zaposle osobu sa invaliditetom. Tako da, sve prepreke i izazovi se mogu rešiti ukoliko postoje dobra volja i plemenitost - ističe Jovana Džever.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!