TREBINJSKO UDRUŽENJE “OAZA”: Prava potrošača svakodnevno se ugrožavaju

D.Curać

21. 03. 2023. u 07:00

POTROŠAČI u istočnoj Hercegovini nisu preterano upoznati sa svojim pravima, koja se svakodnevno ugrožavaju, istakla je Nedeljka Ilijić, predsednik Udruženja građana "Oaza" iz Trebinja.

ТРЕБИЊСКО УДРУЖЕЊЕ “ОАЗА”: Права потрошача свакодневно се угрожавају

D. Curać

- Svake godine je sve više onih koji traže svoja prava. Od 2006. mi kao udruženje se bavimo zaštitimo na području cele istočne Hercegovine i radimo na podizanju svesti potrošača. Zbog enormnih poskupljenja svakodnevno nam stižu dopisi sugrađana da su im prava ugrožena i mi apelujemo na institucije s obzirom na ekonomsku situaciju, ne samo kod nas nego i svetu, da zaštite svoje građane - istakla je Ilijićeva.

Prava potrošača su širok spektar, naglasila je predsednica "Oaze", navodeći da je prvo pravilo za to Udruženje "da je potrašač uvek u pravu dok se ne dokaže suprotno".

- Jedan od problema sa kojim se često susrećemo je da je cena na rafu jedna, a na kasi druga, veća. Postoji i sitaucija da uopšte cene nisu istaknute. Pravilo je da potrošač treba da plati ono što stoji na rafu, a to što ta cena nije usklađena zbog obima posla ili slabe koordinacije, to je njihov problem - dodala je Ilijićeva.

Ono na šta se potrošači često žale je i da u trgovačkim radnjima ne žele da prihvate reklamacije.

INTERNET

OBLAST kupovine preko interenta u Srpskoj i BiH nije dovoljno rešena, navela je predsednica "Oaze".

- Jedino možemo uputiti apel na potrošače da vode računa od koga kupuju i imaju li pružaoci usluga navedene sve podatke o sebi jer rok za povrat novca ako niste zadovoljni robom je 14 dana. Postoji veliki broj "divljih" trgovina na internetu - istakla je Nedeljka Ilijić.

- Po novoj izmeni Zakona o zaštiti potrošača sada više nije potreban ni račun ukoliko želite vratiti robu sa kojom niste zadovoljni. Svaki trgovac dužan je da prihvati reklamaciju i vrati novac ili zameni za drugi proizvod. Nažalost, u nekim radnjama od potrošača traže da proizvod koji nije u funkciji šalju na servis što je u stvari obaveza prodavca i to samo uz pristanak kupaca - kaže Ilijićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu