PREKO GRAĐEVINSKIH FIRMI OPRALI MILIONE: Pretresi i hapšenja u međunarodnoj akciji „ATM“ u Sloveniji i BiH

Невена Бунић
Nevena Bunić

22. 03. 2023. u 17:00 >> 09:13

U SKLOPU Međunarodne operativne akcije ATM na teritoriji Bosne i Hercegovine i Slovenije juče je pretreseno na desetine lokacija i uhapšeno više osoba zbog sumnje u malverzacije i pranje novca putem fiktivnih građevinskih firmi.

ПРЕКО ГРАЂЕВИНСКИХ ФИРМИ ОПРАЛИ МИЛИОНЕ: Претреси и хапшења у међународној акцији „АТМ“ у Словенији и БиХ

Foto: SIPA

Sumnja se da je ovim krivičnim delima u zadnjih nekoliko godina protivpravno pribavljena višemilionska korist.

U okviru akcije, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH na području Sarajeva i Zenice pretresli su 14 lokacija i uhapsili osam osoba zbog organizovanog kriminala i pranja novca.

Iz SIPA je saopšteno da je od oktobra 2016. do februara ove godine na području BiH oprano 7,4 miliona KM stečenih krivičnim delima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz Slovenije.

- Prilikom pretresa poslovnih i stambenih objekata otkrivena je i oduzeta poslovna i bankovna dokumentacija, računari, kao i drugi predmeti. Posredstvom banaka provereni su računi i sefovi osumnjičenih, i tom prilikom izvršena privremena obustava transakcija u iznosu 69.024 KM - stoji u saopštenju.

OSUMNjIČEN I MANDARIĆ

MILAN Mandarić (84) je čuveni američki biznismen srpskog porekla. Pored slovenačkog FK Olimpija, bio je vlasnik belgijskog Šarlroa, francuske Nice, slovenačke Olimpije, ali najveće uspeh napravio je u Engleskoj gde je upravljao sa čak tri kluba: Portsmut, Šefild venzdej i Lester siti.

Akcija je rezultat rada zajedničkog istražnog tima SIPA, Tužilaštva BiH i Specijalnog tužilaštva i policije Slovenije, naveli su u SIPA.

Istovremeno, Nacionalna istražna kancelarija u Sloveniji saopštila je da ispituje više od 50 slučajeva, koji se odnose na malverzacije u građevinskim firmama u Sloveniji i BiH, i izdavanje fiktivnih računa za navodno izvođenje građevinskih radova. U okviru ove akcije, pretreseno je više objekata u Ljubljani, Kranju, Koperu i Novoj Gorici.

Slovenački istražitelji sumnjaju da je ovim krivičnim delima pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od pet miliona evra.

- Malverzacije su se sprovodile tako što je fiktivna firma u BiH izdavala fiktivne fakture firmama u Sloveniji, gde je planirana operacija pranja novca, a taj novac je potom u gotovini vraćen Sloveniji. Nezvanično, on se podizao karticama banke iz BiH na bankomatima u Sloveniji - navodi izvor blizak istrazi.

Prema pisanju slovenačkih medija, među osumnjičenima je i srpski biznismen Milan Mandarić, bivši vlasnik FK Olimpija, koji je vodio nekoliko projekata nekretnina u Sloveniji.

On je za slovenačke medije negirao krivicu. Rekao je da nije bio u Sloveniji ujutru kada su pretresi počeli, i da kod njega nije bilo policajaca. Istražitelji su juče bili i u prostorijama FK Olimpija, potvrdili su iz ovog kluba.

Na meti istražitelja, nezvanično je i Mihael Strmljan, jedan od najbogatijih Slovenaca i vlasnik "Aktiva grupe" koja se bavi čišćenjem i osiguranjem. Kompanija "Aktiva čišćenje" je samo od 2017. od javnih potrošača dobila ukupno više od 33 miliona evra. Nezvanično, pod istragom je i firma "V3", koju vodi Miroslav Vidaković, koja je u poslednje dve godine izvodila razne građevinske radove za pojedine budžetske korisnike, takođe pod istragom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći