IZABRAN SUDIJA KOJI ĆE VODITI PROCES PROTIV PREDSENIKA RS: Dodik - Mi nismo slobodni u BiH, to nije naša zemlja

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 10. 2023. u 06:25

PROCES pred Sudom BiH predsedniku RS, Miloradu Dodiku, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji je već prozvan političkim procesom, biće nastavljen u roku od 60 dana.

ИЗАБРАН СУДИЈА КОЈИ ЋЕ ВОДИТИ ПРОЦЕС ПРОТИВ ПРЕДСЕНИКА РС: Додик - Ми нисмо слободни у БиХ, то није наша земља

Foto V. Tripić

Odlučeno je da sudija Suda BiH Mirsad Strika vodi proces protiv predsednika RS i v. d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Strika je izabran po CMS sistemu gde se biralo između devet sudija. Predsednik Dodik, istakao je, povodom procesa koji se u Sudu BiH vodi protiv njega, da je to pravni cirkus, ali i politički i ljudski, koji najviše ide na štetu BiH.

- Jer ako postoji zemlja koja trpi da joj dođe stranac i napiše neku normu, a da sud i tužilaštvo postupaju po njoj, kakva je to zemlja? Od svega u njoj je najbolje to što vlada mir, nema ekscesa. Sve drugo ništa ne funkcioniše - rekao je Dodik.

On je istako i da Srbi nisu slobodni u BiH.

- Zato pričam o BiH u kojoj nema smisla biti. Što se nas tiče, mi nismo slobodni u BiH, ona nije naša zemlja da u njoj možemo ostati. Prva prilika koja se pruži mi ćemo je iskoristiti. Došao sam u Sud BiH da pokažem koliko je sve to apsurdno i mislim da sam to i dokazao - poručio je Dodik.

Biografija sudije

MIRSAD Strika je za sudiju Suda BiH imenovan je 17. decembra 2009, a na dužnost je stupio 15. januara 2010. godine. Tokom svoje karijere Strika je bio član Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH od novembra 2004. do novembra 2008, a zatim član Federalne izborne komisije od 1996. do 2001. godine. Strika je zapamćen i po osuđujućoj presudi bivšem direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH Goranu Zupcu.

Na sarajevskom Pravnom fakultetu, Odeljenje u Zenici, diplomirao je 1981. godine, a 1985. u Sarajevu imenovan je za sudiju.

Proces protiv predsednika Srpske i v. d. direktora "Službenog glasnika" nije samo udar na RS i njene institucije, nego je udar na celu BiH, kaže pravnik Ognjen Tadić. On je ističe da je BiH država, na optuženičkoj klupi bio bi Kristijan Šmit.

- Ali pošto u Sarajevu čine sve da BiH nikada ne postane slobodna država, već da ostane protektorat onda imamo suđenje koje će se sigurno pretvoriti u suđenje tom protektoratu i nakon koga više ništa neće biti isto - naveo je Tadić.

Portparol SNSD, Radovan Kovačević, izjavio je da je cilj postupka pred Sudom BiH protiv predsednika RS i v. d. direktora "Službenog glasnika" da se sruši Srpska, što njeni građani i institucije neće dozvoliti. Istakao je da Dodika mogu smeniti ili izabrati građani Srpske na demokratskim i slobodnim izborima, a zna se da on već dugo uživa građansko poverenje.

On smatra da postoji već spreman scenario suđenja koji se sad završava, i naveo da RS nije slepa i bez demokratskih alata da se bori za svoja zagarantovana prava.

- Dodik je mandat dobio na slobodnim i demokratskim izborima od građana Srpske i poštuje Ustav i zakone. Spremni su da ekspresno sklone Dodika, ali poručjemo da to neće ići tako lako. Ovakav slučaj ne postoji nigde u svetu i Evropi - naglasio je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!