GOGANOVIĆU PRATNJA POSLE NAPADA: Zamenika ministra odbrane BiH presreli ekstremisti u Sarajevu

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 01. 2024. u 10:48

OSTAJEM u Sarajevu da štitim interese Republike Srpske. Napad me nije uplašio. Ovo je poručio zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović, kojeg je u sredu u Sarajevu presrela grupa ljudi, vređala ga i pokušala fizički da se sa njim obračuna.

ГОГАНОВИЋУ ПРАТЊА ПОСЛЕ НАПАДА: Заменика министра одбране БиХ пресрели екстремисти у Сарајеву

Aleksandar Goganović foto SRNA

- Incident se dogodio nakon montiranog procesa u Sudu BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Krenuo sam od Suda prema Lukavici, zastao kod jednog kioska, kada su dva, tri čoveka krenula prema meni dobacujući mi: "Ubij Srbina", "Živeo beg Helez", "Smrt Srbinu Goganoviću" i slično. Ljudi koji su bili sa mnom sprečili su fizički kontakt. Juče sam napadnut ja, sutra će to biti neko drugi - istakao je Goganović nakon sastanka sa zamenikom presedavajućeg u Savetu ministara Stašom Košarcem i ministrom bezbednosti Nenadom Nešićem.

Nešić je kazao da će insistirati da Goganović dobije policijsku pratnju:

- Napad na Goganovića je napad i na BiH, ali pre svega na Republiku Srpsku i sve njene funkcionere. Da li je Sarajevo sigurno mesto za Srbe? Na to pitanje moraće nam odgovoriti mnoge institucije i Tužilaštvo, kao i pripadnici policijskih agencija. Tražićemo da se uradi analiza ko je još od srpskih predstavnika u Sarajevu ugrožen i da mu se dodeli policijska pratnja, dok ne prođu ova teška vremena, koja su uzrokovana ratno-huškačkom politikom bošnjačkih političara.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović najoštrije je osudila napad i istakla da je to još jedan pokazatelj mržnje i netrpeljivosti koja stanuje u Federaciji BiH:

- Ovaj napad, kao i brojni prethodni, direktna su posledica sarajevske političke i medijske hajke usmerene protiv Srpske i njenih institucija.

I lider Srpske Milorad Dodik najavio je da će RS zaštititi svoje predstavnike u institucijama na nivou BiH. On je ocenio da je "sramni napad na Goganovića rezultat antisrpske politike koju vode predstavnici političkih muslimana uz punu podršku dela međunarodne zajednice".

- Osim nekoliko iznuđenih izjava, do sada nismo čuli nijednu u kojoj se nedvosmisleno osuđuje nasilje nad Srbima, dok su istim glasom govorili o svemu što je protiv RS. Srbi u Sarajevu ne mogu slobodno da se kreću i to je jasno i iz jučerašnjeg napada.

Krivične prijave

MINISTAR odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez podneo je krivične prijave protiv predsednika RS Milorada Dodika, svog zamenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića, zbog, kako je naveo, neustavnog i nelegalnog obeležavanja 9. januara.

- Krivična prijava je sačinjena vrlo ozbiljno, četiri advokata su radila na njoj. Temeljno su je pripremili na 16 stranica, ima 34 priloga i dva CD-a - rekao je Helez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo