JOVIĆ ŽIVOT ZA ROD DAO: Godišnjica od pogibije jednog od najvećih horoja RS

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 02. 2024. u 19:26

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je služen pomen heroju odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Vojske Republike Srpske Milanu Joviću, koji je poginuo 9. februara pre 31 godinu braneći srpski narod.

ЈОВИЋ ЖИВОТ ЗА РОД ДАО: Годишњица од погибије једног од највећих хороја РС

Foto:V.Mitrić

Porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci lika i dela ovog srpskog junaka okupili su se na groblju "Gaj" gde je sahranjen pukovnik Jović, položili vence i odali počast. Prethodno su na spomen-obeležje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni cveće i venci za 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Predsednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković rekao je da je pukovnik Jović početkom rata na ovim prostorima vratio se u rodnu Donju Trnovu i stavio se na raspolaganje Vojsci Republike Srpske te odmah postavljen za komandanta Prve majevičke brigade.

-Činimo sve da se ovaj dan nikad ne zaboravi, jer je pukovnik Jović zadužio sve nas, njegove vojnike, i čitav srpski rod. Kada je došao na čelo Prve majevičke brigade posjetio je sve linije, sve vojnike, i već u oktobru mjesecu 1992 godine biva po treći put ranjen - rekao  je Jovan Marinković. 

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić i predsednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić prisustvovali su obeležavanju godišnjice pogibije pukovnika Milana Jovića. Perić je istakao da je pukovnik Jović jedno od najboljih čeda koje je izrodio ovaj kraj i celokupan srpski rod.

-Za Milana Jovića je odbrana  otadžbine i roda bila svetinja, a svetinja su mu bili i njegovi borci i celokupan srpski narod. On je uvek komandovao “za mnom”, tako je živeo i radio a na kraju je žrvtovao i ono što je najvrednije, svoj život, za slobodu i za našu Republiku Srpsku - rekao je Perić.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine u Donjoj Trnovi u kojoj je završio Osnovnu školu a učiteljsku školu završio je u Bijeljini nakon koje upisuje Vojnu akademiju. Službovao je u više gradova bivše Jugoslavije i to u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru.

Tog kobnog 9. februara 1993. godine u muslimanskom mestu Bilalići pukovnik Milan Jović poginuo je  predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak. Iza pukovnika Jovića ostala je supruga Slavka i sinovi Dejan i Darko.

U Ugljeviku je na gradskom trgu 22. decembra 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada. Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića. U njegovu slavu opština Ugljevik  zajedno sa lokalnom Boračkom organizacijom jednom godišnje organizuje manifestaciju "Jovićevi dani".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!