ZA OBNOVU TREBINJSKE SVETINJE U HRUPJELIMA POTREBNO OKO 150.000 KM: Hram u novom ruhu

D.Curać

11. 02. 2024. u 21:43

OBNOVA Hrama svetih arhangela u trebinjskim Hrupjelima za koju je potrebno oko 150.000 KM trebalo bi da počne u prvoj polovini ove godine, a u toku je velika akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga i odziv parohijana je odličan, izjavio je trebinjski sveštenik Velimir Kovač.

ЗА ОБНОВУ ТРЕБИЊСКЕ СВЕТИЊЕ У ХРУПЈЕЛИМА ПОТРЕБНО ОКО 150.000 КМ: Храм у новом руху

Foto: Srna

Kovač je istakao da je prvi prilog dao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, prema čijem blagoslovu se obnavlja ova svetinja.

Naglasio je da je veoma važno da učestvuju svi parohijani zajedno, dajući priloge u skladu sa mogućnostima. Kovač je naveo da članovi Crkvenog odbora i lica ovlašćena od Odbora prikupljaju priloge od meštana u akciji koja će trajati do 15. februara.

- Potrebni su spoljni i unutrašnji radovi, za koje je plan da budu završeni do kraja godine - naveo je trebinjski sveštenik.

Dodaje da je neophodna zamena krova na hramu koji je od bakarnog lima, jer crkva vlaži i prokišnjava, što ometa bogosluženja, i dodao da će verovatno morati da se menja i krovna potkonstrukcija, kao i prozori, oštećena unutrašnjost i spoljni trem ispred hrama.

Sa Gračanicom krasi grad

HRUPJELSKI hram izgrađen je na uzvišenju iznad tog trebinjskog naselja, a nasuprot brda Crkvina gde se nalazi Hercegovačka Gračanica, pa ta dva hrama izuzetnom lepotom krase Trebinje.

Gradnja Hrama svetih arhangela u Hrupjelima počela je 2007. godine na brdu iznad naselja Hrupjela, na mestu na kojem se nekada nalazila stara kula izgrađena za vreme austrougarske okupacije, po tadašnjoj ideji upokojenog vladike Atanasija, a građen je blagoslovom vladike Grigorija.

Iako hram nikada nije u potpunosti završen, u njemu se više od deceniju služi sveta liturgija, a sada je potreban i deo njegove obnove.

Projekat za izgradnju hrama uradio je poznati arhitekta Predrag Ristić.

glosa - Izgrađen na mestu gde se nekada nalazila stara kula za vreme austrougarske okupacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo