ZAVISE OD DRUGIH 24 SATA DNEVNO: Značaj personalne asistencije u Srpskoj

T. CVIJETIĆ

09. 03. 2024. u 05:00

BEZ personalne asistencije osobe sa invaliditetom, koje zavise 24 sata od pomoći drugog lica, ne mogu postići ništa drugo. Ne mogu da se obrazuju, zaposle, da budu uključene u društveni život zajednice.

ЗАВИСЕ ОД ДРУГИХ 24 САТА ДНЕВНО: Значај персоналне асистенције у Српскоj

Foto: Privatna arhiva

Ovo za "Novosti" kaže Vanja Čolić, direktorka HO "Partner", koja sa Centrom za socijalni rad obezbeđuje personalnu asistenciju za 32 lica, a pored njih usluge pružaju i Udruženje distrofičara regije Banjaluka i Gradska organizacija slepih Banjaluka.

Čolićeva ističe da personalna asistencija podrazumeva pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti - odlazak u toalet, presvlačenje, kupanje, transfer na kolica i krevet, u automobil, hranjenje, pratnja kod doktora, na posao...

- Procenu potreba svakog korisnika vrše stručni radnici Centra za socijalni rad. Obim pomoći ogleda se u broju pružanja sati usluge personalne asistencije, koji prema odluci Grada Banjaluka, iznosi do 120 sati mesečno - kazala je Čolićeva.

Prilikom izbora personalnog asistenta emaptija i razumevanje predstavljaju najvažnije osobine, a pored toga, važna je i fizička spremnost.

Neadekvatno plaćen posao

TREBA da se radi na unapređenju personalne asistencije, pre svega povećanjem novčanih sredstava, jer nažalost neadekvatno plaćen posao dovodi do nezadovoljnog radnika, a time i do nezadovoljnog korisnika, kaže za "Novosti", personalni asistent Milkica Đukić.

Kao osoba koja ima mišićnu distrofiju, Vanja 99 odsto aktivnosti ne može da obavi sama, tako da koristi ove usluge već 17 godina.

- Bez obzira na to što mi je radno mesto prilagođeno, ne mogu da funkcionišem bez pomoći. Od administrativnih poslova, pa do prevoza na posao. Bez toga ne bih mogla da radim i najverovatnije bih bila socijalni slučaj - ističe Vanja i dodaje da se susreću sa arhitektonskim barijerama i javnim prevozom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!