POTREBAN AKTIVNIJI STAV RUSIJE I BELORUSIJE NA OVIM PROSTORIMA: Srđa Trifković o najisturenijem zapadnom punktu slovenskog pravoslavlja

Novosti online

21. 02. 2024. u 15:55

PROFESOR međunarodnih odnosa Srđa Trifković ocenio je značajnim posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Belorusiji i Rusiji, navodeći da je, s obzirom na okolnosti, vreme da ove zemlje zauzmu nešto aktivniji stav na ovim prostorima jer Srpska ima značajnu geopolitičku, ali i civilizacijsku ulogu.

ПОТРЕБАН АКТИВНИЈИ СТАВ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА: Срђа Трифковић о најистуренијем западном пункту словенског православља

Foto: Printskrin Youtube Balkan info

- Stiče se utisak da je zvanična Moskva bila odsutna, preokupirana situacijom u Ukrajini od koje ne zavisi samo budućnost Rusije već i multipolarizacije sveta - rekao je Trifković.

On je ukazao na to da je u BiH na sceni pokušaj lažnog visokog predstavnika da kvazipravnim sredstvima izvrši preraspodelu političkih karata s namerom da Dodika isključi iz političkog života i oduzme imovinu Republici Srpskoj.

- Republika Srpska je najistureniji zapadni punkt slovenskog pravoslavlja. Srpska ima veliki geopolitički značaj koji se ne tiče samo srpskog naroda već, u širem civilizacijskom kontekstu, i Rusije i nama bratske Belorusije - naveo je Trifković.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu Rusija proaktivno delovati i u kontekstu nelegalnog imenovanja samozvanog visokog predstavnika, te kroz finansijsku podršku Republici Srpskoj.

- Relativno malim ulaganjima u meku moć i investicione projekte, mogla bi da postigne disproporcionalno velike efekte na našim prostorima - istakao je Trifković.

Komentarišući osuđujuće komentare pojedinaca u vezi sa posetama predsednika Srpske Belorusiji i Rusiji, Trifković kaže da su oni samo deo propagandno-političke mašine koja danas ima mnogo predvidljiviji politički pristup.

- Na to ne treba obraćati pažnju, kao što ni zvanična Srbija ni Srbi zapadno od Drine ne treba da obraćaju pažnju na rezolucije Evropskog parlamenta koje nisu vredne papira na kojima su napisane - ocenio je Trifković.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave