SKUPŠTINA RS USVOJILA NACRT IZBORNOG ZAKONA: Glasalo je 45 poslanika, protiv nije bio niko, uzdržanih bilo sedam

Novosti online

29. 03. 2024. u 07:58

NARODNA skupština Republike Srpske usvojila je noćas Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

СКУПШТИНА РС УСВОЈИЛА НАЦРТ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА: Гласало је 45 посланика, против није био нико, уздржаних било седам

Posebna sednica NS RS / Foto Novosti

Nacrtom izbornog zakona Srpske je predviđeno da se njegovim stupanjem na snagu neće primenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Veća naroda Srpske, predsednika i potpredsednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika, načelnika opštine, imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Srpskoj, prenosi Srna.

Za Nacrt izbornog zakona Republike Srpske glasalo je 45 poslanika, protiv nije bio niko, uzdržanih je bilo sedam.

Novina u odnosu na važeći zakon je uređivanje izbora delegata u Dom naroda u Parlamentranoj skupštini BiH iz Republike Srpske i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu pružati, pored organa za sprovođenje izbora, Vrhovni sud Republike Srpske.

Nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu jer se njime uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.

Usvojen je i zaključak Kluba poslanika SNSD-a da će javna rasprava biti sprovedena u roku od 15 dana, a za njeno organizovanje biće zaduženo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske.

Obrazlažući Nacrt zakona u ime predlagača, narodnih poslanika, šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da se razlozi za donošenje ovog akta nalaze u potrebi unapređenja izbornog procesa, te jačanja poverenja građana u izborni proces, stvaranja pretpstavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova.

BONUS VIDEO: ĐOKOVIĆ: Niki je ujedinio dve nacije! Pilić: Želim da te Srbi vole kao Argentinci Maradonu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024