TRAŽE NOVOG IZVOĐAČA ZA AUTO-PUT KROZ RS: EBRD ne može da finansira izgradnju koridora 5c zbog političke situacije u BiH

V. N.

22. 05. 2024. u 22:00

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini Srpske da se nastavlja izgradnja auto-puteva Srpske, i da će za deonicu od Doboja do Vukosavlja biti tražen novi izvođač.

ТРАЖЕ НОВОГ ИЗВОЂАЧА ЗА АУТО-ПУТ КРОЗ РС: ЕБРД не може да финансира изградњу коридора 5ц због политичке ситуације у БиХ

Foto: D. Gavrić

Kako je naglasio, EBRD ne može da finansira auto-put kroz RS zbog političke situacije.

- Evropska banka za obnovu i razvoj zbog političke situacije u BiH nije u mogućnosti da u ovom trenutku finansira koridor 5c kroz Republiku Srpsku - rekao je Višković u NS tokom postavljanja pitanja predsedniku Vlade.

Rekao je da se obratio EBRD-u sa pitanjem da li oni odustaju od sufinansiranja granta za izgradnju tog dela puta. Odgovorili su da su i dalje zainteresovani da finansiraju taj projekt, ali da u ovom momentu politička situacija nije za njih zadovoljavajuća.

- Mi ćemo na osnovu tog dopisa tražiti drugog izvođača za izgradnju auto-puta od Doboja prema Vukosavlju - rekao je Višković.

Naglasio je da RS u ovom trenutku ima oko 120 kilometara izgrađenih auto-puteva i da se sprovode projekti s kineskim izvođačima na delu auto-puta prema Beogradu, a da i radovi na obilaznici oko Doboja teku prema planu.

Vratili 216 miliona KM duga

Srpska je za prva četiri meseca ove godine vratila 216 miliona KM više dugovanja nego što se zadužila, što takođe govori o njenoj finansijskoj poziciji.

Višković je rekao da je prvi put u istoriji Srpske ova Vlada u aprilu, tokom manje od 20 dana, isplatila penzije i za mart i za april u iznosu većem od 300 miliona KM.

Dodao je da Srpska trpi ogromne pritiske i pokušaje osporavanja normalnog funkcionisanja.

- Redovno isplaćujemo sva primanja iz budžeta koja se odnose na tekuću potrošnju - istakao je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)