BOŠNJACI SUDE I POSLE 70. GODINE: Spremne izmene u Ustavnom sudu BiH kako bi političko Sarajevo kontrolisalo odluke

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 05. 2024. u 07:30

USTAVNI sud BiH održaće danas i sutra, 30. i 31. maja, plenarnu sednicu na načijem dnevnom redu je dopuna pravila tog suda, a među kojima je i predlog da sudije mogu nastaviti rad i nakon napunjenih 70 godina života.

БОШЊАЦИ СУДЕ И ПОСЛЕ 70. ГОДИНЕ: Спремне измене у Уставном суду БиХ како би политичко Сарајево контролисало одлуке

Foto Radio Sarajevo

Ta odluka ide u smeru da se zaštite dvoje bošnjačkih sudija, jer sudiji Seadi Palavrić u novembru zbog navršenih 70 godina ističe mandat, kao i sudiji Mirsadu Ćemanu tokom naredne. Ukoliko se ne izmeni to pravilo, bošnjačke sudije bi otišle u penziju, a nove bi birao Parlament FBiH gde se vodi grčevita borba hrvatskih i bošnjačkih poslanika.

Koliko su zategnuti odnosi u FBiH govori i podatak da je sudija iz reda hrvatskog naroda Marin Vukoja izabran za sudiju u PFBiH na sednici u utorak i to nakon godinu dana političke svađe na relaciji HDZ BiH i bošnjačkih stranaka.

Inače, Ustavni sud BiH radi već mesecima bez dvoje sudija iz Srpske. U sudu sede troje stranih sudija i po dvoje bošnjačkih i hrvatskih. Odluke se donose prostom većinom gde dvoje bošnjačkih sudija zajedno sa stranim sudijama usvajaju skoro pa sve odluke, a pogotovo one koje institucije RS ocene da su štetne po RS poput pitanja oko imovine i raznih nadležnosti.

Predsednik NS RS Nenad Stevandić rekao je da Narodna skupština neće imenovati sudije u Ustavni sud BiH da bi tamo bili samo ukras.

- Zbog čega bismo sada imenovali sudije kad smo svedoci potpuno nezakonitog menjanja pravila bez učešća bilo koga iz Republike Srpske. Ako su oni već rekli da mogu sve da rade bez sudija iz Republike Srpske, pa zašto da ih mi imenujemo da tamo pale i gase klima-uređaje. Znamo ko je kriv za krizu u BiH. Trude se da izbace Srpsku iz BiH, ali Republika Srpska se može izbaciti samo sa njenim narodom, Ustavom i teritorijom, bez toga ne može - poručio je Stevandić.

Odlučivanje

NAKON što je Srpska odbila da imenuje dvoje sudija, Ustavni sud BiH je prošle godine doneo izmene Pravila da se može odlučavati bez jednog sudije iz Srpske i troje iz Federacije BiH.

Profesor međunarodnog prava Radomir Lukić rekao je da bi Ustav BiH najdirektnije bio prekršen ukoliko bi bio usvojen predlog da sudije koje navrše 70 godina mogu nastaviti sa radom, ali i da se odluke donose bez sudija iz RS.

- Ukoliko su tačne te spekulacije da navodno planiraju tako nešto, onda oni na najdirektniji način krše postojeći Ustav BiH. Takve odluke su u suprotnosti sa najvišim aktom zemlje, ali i odredbom u kojoj se navodi da mandat sudija može trajati do 70 godina starosti. Ove odredbe Ustavni sud BiH ne može nikako menjati - rekao je Lukić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru