DA SE NE ZABORAVI: Obeležavanje 83 godine od stradanja srpskog naroda u Korićkoj jami

Novosti online

03. 06. 2024. u 11:53

KOD Korićke jame kod Bileće, u koju su ustaše, prema do sada prikupljenim podacima, bacile 134 Srba tog kraja u Drugom svetskom ratu, služena je sveta liturgija povodom 83 godine od njihovog stradanja.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Обележавање 83 године од страдања српског народа у Корићкој јами

Foto: Printskrin

Liturgija je služena kod kapele kod Korićke jame, a parastos će biti služen kod Spomen-kosturnice stradalnicima u selu Korita, prenosi RTRS.

Korićka jama kod Bileće jedno je od najvećih stratišta srpskog naroda na prostoru Hercegovine.

U tu jamu su, nakon pokolja srpskog stanovništva tog kraja, koji su izvršile njihove komšije muslimanske ustaše, na najmonstruozniji način ubijeni i bačeni ugledni srpski domaćini, deca, starci tog kraja.

U zločinu koji su počinile muslimanske ustaše iz susednog mesta Fazlagića Kula kod Gacka, u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, kada su u Korićku jamu bačeni ubijeni Srbi iz Korita i okolnih sela.

Među stradalnicima je najviše bilo meštana iz porodice Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan.

Posmrtni ostaci korićkih stradalnika izvađeni su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Najstarija žrtva bio je osmadesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađi bio četrnaestogodišnji Kosta Glušac.

Prvo spomen-obeležje korićkim žrtvama podignuto je 1966. godine, a 1991. godine, na 50 godina od zločina, na spomenik je postavljena skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Kod Korićke jame napravljena je mala kapela, a u centru sela Spomen–kosturnica u koju su sahranjene kosti stradalnika izvađene iz jame. Kasnije je na tom mestu podignut i spomenik.

Na taj način je ovekovečen taj monstruozni zločin nad nevinim Srbima za koji niko nikada nije odgovarao, a istina o zločinu je dugo prikrivana u ranijem periodu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto