PRETNJA SAMO U SARAJEVU: Zbog Interpolove poternice ispravljen propust banjalučke Kancelarije službe za poslove sa strancima BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 06. 2024. u 19:50

DRŽAVLjANIN Iraka, Mohamed Dlovan Ibrahim Mohamed - kojeg je Služba za poslove sa strancima BiH, odnosno njihova kancelarija u Banjaluci, početkom aprila pustila na slobodu posle hapšenja u Laktašima, jer sa još jednim sunarodnikom nije posedovao validne dokumente - ponovo je lišen slobode, sada u Sarajevu, na osnovu "crvene poternice" zbog pokušaja ubistva.

ПРЕТЊА САМО У САРАЈЕВУ: Због Интерполове потернице исправљен пропуст бањалучке Канцеларије службе за послове са странцима БиХ

Foto: Arhiva VN

Policijski službenici SIPA uhapsili su ga jer je utvrđeno da ga Interpol Nemačke traži zbog krivičnog dela počinjenog u toj zemlji, pa je - posle kriminalističke obrade - predat u nadležnost Suda BiH.

- Sud je 31. maja, u postupku izručenja potraživanog Mohameda Dlovana Ibrahima Mohameda, doneo rešenje kojim mu je određen ekstradicioni pritvor, najduže šest meseci, odnosno do 30. novembra 2024. - saopšteno je iz Suda BiH.

Istraga

PO nezvaničnim informacijama, SIPA i Tužilaštvo BiH već dve godine istražuju moguće nezakonitosti u radu Terenske kancelarije Službe za poslove sa strancima u Banjaluci. Istraga se, saznajemo, vodi u vezi sa nezakonitim zapošljavanjem penzionerke kao zapisničarke, zloupotrebe u vezi sa korišćenjem službenih vozila u privatne svrhe, kao i isplate nezakonitih nagrada za rad. A, povod je prijava koja je Tužilaštvu BiH podneta još 2022.

Podsetimo, radi se o jednom od dvojice Iračana koji su, tokom pojačane terorističke pretnje po BiH, početkom aprila, bili uhapšeni u Laktašima, ali su se - usled skandaloznog postupanja Službe za poslove sa strancima BiH i njihove kancelarije u Banjaluci - ipak obreli na slobodi. Njima je tada izrečeno rešenje o proterivanju na dobrovoljnoj bazi i nisu predati u Imigracioni centar, iako kod sebe nisu imali putne isprave i utvrđeno je da su ilegalno ušli i boravili u BiH. Za ove propuste niko nije odgovarao, niti je pokrenut disciplinski postupak protiv službenika Terenske kancelarije Službe za poslove sa strancima BiH u Banjaluci.

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bednost u glavnom gradu RS, smatra da saradnja bezbednosnih agencija u BiH mora biti čvršća, ukoliko svi žele da se spreči ugrožavanje bezbednosti građana.

- Imamo jasne propise o boravku stranaca i ne sme da se dešava da jedan organ, u ovom slučaju MUP RS, postupi po zakonu, a drugi, konkretno Služba za poslove sa strancima, to ignoriše - kaže Župljanin, napominjući da bi trebalo ustanoviti i da li se u slučaju dvojice Iračana radi o slučajnom, ili namernom "propustu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!