BRUKA U NJUJORKU KOČI PRIDRUŽIVANJE EU: Komesar Oliver Varhelji u SARAJEVU RAZGOVARAO I SA ČELNICIMA RS

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 06. 2024. u 17:11

EVROPSKI komesar za proširenje Oliver Varhelji prisustvovao je Političkom forumu na visokom nivou, koji je organizovan u Sarajevu, sa ciljem preciziranja narednih koraka oko uspostavljanja pregovaračkog okvira između EU i BiH, da bi pregovori o pridruživanju konačno mogli da počnu.

БРУКА У ЊУЈОРКУ КОЧИ ПРИДРУЖИВАЊЕ ЕУ: Комесар Оливер Вархељи у САРАЈЕВУ РАЗГОВАРАО И СА ЧЕЛНИЦИМА РС

Oliver Varhelji , Foto AP

Političarima u BiH poručio je da preuzmu odgovornost za evropski put i usvoje preostala četiri zakona sa liste evropskih uslova.

Varhelji se sastao i sa liderima stranaka koje su u vlasti na nivou BiH.

Fokus

UPRKOS drugačijim stavovima iz RS, lider stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković, nada se da će sastanak sa Oliverom Varheljijem značiti povratak na ono što je važno za BiH. - Naše kompletno političko uređenje provocira unutrašnje nesuglasice. Ako budemo hrabri, možemo da vratimo fokus na ono što bi ljudima u BiH trebalo da olakša život - poručuje Konaković.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je Varheljiju da je zajednička država u totalnoj krizi jer su bošnjački političari - onim što je urađeno u Generalnoj skupštini UN - srušili unutrašnju i spoljnu politiku BiH.

- Urušena je mogućnost dogovora i, dok niko ne bude odgovarao za ono što se dogodilo u Njujorku, nije moguće ići dalje - izjavio je Dodik nakon sastanka sa Varheljijem za kojeg smatra da je zaslužan što je BiH dobila status pregovarača, ali su, kaže, neki zvaničnici, poput američkog ambasadora Majkla Marfija učinili sve da je zaustave na evropskom putu.

Smatra i da je dobra namera evropskog komesara da relaksira proces u BiH, ali se tokom sastanka videlo da od toga nema ništa. Jer, zahtevi EU su veoma visoko pozicionirani, a u zemlji ne rade ni Ustavni sud, ni Dom naroda, a nije usvojen ni budžet. Pritom, zakone donosi, kako kaže, lažni visoki predstavnik...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama