DODIK ZA RUSKE MEDIJE: Održaćemo referendum o nezavisnosti Republike Srpske

Novosti online

07. 06. 2024. u 07:51

ODRŽAĆE se referendum o nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a njegov datum biće tek određen, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

ДОДИК ЗА РУСКЕ МЕДИЈЕ: Одржаћемо референдум о независности Републике Српске

Foto: AP Photo/Armin Durgut

- Postoji odluka o razdvajanju, ali još uvek nije određen konkretan datum, potrebno je da se uradi dosta istraživanja, uz nas postoje još dve strane. Za ovo je, naravno, potrebno vreme - rekao je on, odgovarajući na pitanje kada bi mogao biti održan referendum o nezavisnosti Republike Srpske.

Dodik najavljuje početak pregovora o razdruživanju, ali dodaje da je uveren da već postoji "istorijska, generalno civilizacijska zrelost i razumevanje da to treba i da će se desiti".

Ako bi Republika Srpska ostala u sastavu Bosne i Hercegovine, bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti, te je zbog toga neophodno prestati sa trošenjem resursa "uzalud se nadajući da će Bosna i Hercegovina nešto učiniti".

- Apsolutno ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, pre svega, dali smo predlog da se odvojimo od Bosne i Hercegovine. Krećemo se u tom pravcu - zaključio je on.

Dodik je ranije rekao da će vlasti Republike Srpske u roku od 30 dana izraditi predlog mirnog razdruživanja Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti očuvanje postojećeg modela ekonomskog funkcionisanja i njegovo prilagođavanje modelu mirnog razgraničenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama