HELEZ UZ OPOZICIJU U SRPSKOJ: SDP, koji je partner SNSD u vlasti BiH, podržava PDP da ojača u Domu naroda

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 06. 2024. u 07:28

SUD BiH još nije odlučio po žalbi SNSD na odluku CIK BiH da ponovo prizna sporni listić PDP za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

ХЕЛЕЗ УЗ ОПОЗИЦИЈУ У СРПСКОЈ: СДП, који је партнер СНСД у власти БиХ, подржава ПДП да ојача у Дому народа

Foto: Profimedia

 Od odluke zavisi da li SNSD ostaju četiri mandata u Domu naroda ili će CIK žrebom odlučivati između Snježane Novaković Bursać (SNSD) i Nenada Vukovića (PDP). Sa četiri delegata SNSD ima mehanizam da potvrdi ili ospori sve zakone sa nivoa BiH. Ipak, u celu priču se upetljao i Zukan Helez, ministar odbrane BiH i funkcioner SDP, koji je poručio da bi bilo dobro da opozicija u Srpskoj dobije drugog delegata i da SNSD ostane bez četiri.

- Onda ima opcija i da se promeni saziv Saveta ministara. Dobro je išlo dok su u Savetu ministara bili ljudi iz sadašnje opozicije Dragan Mektić, Mirko Šarović - poručio je Helez, koji dolazi iz stranke koja je sa SNSD partner na nivou BiH.

Potpredsednik SNSD Sanja Vulić istakla je da Helez i njegovi politički saborci nikad nisu prihvatili dejtonsku BiH i Opšti okvirni sporazum za mir, jer da jesu, prihvatili bi i način rada, odlučivanja i poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Sporni listić

NAKON održanih posrednih izbora delegata u Domu naroda, Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS pre dve godine konstatovala je da je PDP lista osvojila 11 glasova, a da je jedan glasački listić nevažeći jer nije popunjen kako piše na njemu. Za ovaj listić sumnjaju da je došao iz SDP. Priznanjem listića PDP kandidata Nenada Vukovića, on sada ima 12 glasova, koliko i SNSD kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. Ukoliko Sud BiH odbije žalbu SNSD onda će se žrebom odlučiti ko će biti delegat, Snježana Novaković Bursać ili Nenad Vuković.

- Nama svima u RS je jasno da od dana izbora postoji ujedinjena borba predstavnika opozicije iz Republike Srpske, dela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva koji imaju kontrolu unutar CIK da ruše narodnu volju i pokušavaju da od gubitnika naprave pobednika. To ne može da prođe - kaže Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH.

U PDP su svesni ukoliko Sud BiH prihvati žalbu SNSD da je saga sa Domom naroda završena. U suprotnom, Nenad Vuković bi mogao da zameni Snježanu Novaković Bursać, a to bi bez sumnje dovelo do pokušaja prekompozicije vlasti na nivou BiH. Potpredsednik PDP Igor Crnadak komentarisao je izjave ministra odbrane u Savetu ministara rekavši da je funkcioner SDP "hrabro progovorio i javno potvrdio ono što se i ranije znalo".

- Helez je rekao da su ga iz SDP ubeđivali da je "dobro da SNSD dobije četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH, što aludira da su se itekako pitali o tome da li će SNSD dobiti tog delegata. Ali je to SDP krio kao zmija noge. Ova stranka je podmuklo, javno dajući podršku opoziciji, zapravo glasala za SNSD i obezbedila im četvrti mandat u Domu naroda. Ovaj postupak SDP je u prethodnom periodu naneo ogromnu štetu, potpuno "zaključao" čitav sistem na nivou BiH i omogućio SNSD nezamenjivu poziciju u vlasti, iz koje već dve godine prete i ucenjuju - naveo je Crnadak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama