U SRPSKOJ PONOVO I "BOŽE PRAVDE" I GRB NEMANJIĆA: Narodna skupština RS sledećeg meseca o obeležjima

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 06. 2024. u 07:14

HIMNA "Bože pravde" i grb Nemanjića ponovo će biti u upotrebi na teritoriji Republike Srpske - predviđeno je Nacrtom zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, a koji će u julu biti pred poslanicima Narodne skupštine RS.

У СРПСКОЈ ПОНОВО И БОЖЕ ПРАВДЕ И ГРБ НЕМАЊИЋА: Народна скупштина РС следећег месеца о обележјима

Foto: Novosti

Grb Nemanjića i himna "Bože pravde" u Srpskoj su bili u upotrebi sve do 2007. godine, kada ih je osporio Ustavni sud BiH. Nedugo posle toga, kako bi ispunila tu sudsku odluku, RS je usvojila novu himnu - "Moja Republika", a grb Nemanjića zamenjen je amblemom.

Izmene Zakona o upotrebi zastave, grba i himne predložio je predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, a u tekstu piše:

"Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali, ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasleđe."

Stevandić, za "Novosti", kaže da je ovaj predlog u skladu sa članom 30 Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je nedavno usvojena na Svesrpskom saboru. Tim dokumentom je potvrđeno da je himna "Bože pravde" svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb: - To što Srpska vraća u upotrebu himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića ne znači da će se ukidati himna "Moja Republika" ili amblem.

U praksi ovo znači da će se u Srpskoj puštati obe himne. Uz to, vratićemo grb Nemanjića u sve institucije gde je nekada i bio. Čim sam preuzeo dužnost, pre dve godine, u svoj kabinet postavio sam taj grb, i to je bio jedan od mojih prvih poteza.

Podsetite se teksta svečane pesme

STEVANdIĆ preporučuje građanima koji su slučajno zaboravili reči himne "Bože pravde" da se podsete teksta, jer će se ona uskoro čuti širom Srpske: - Povratak grba Nemanjića u institucije Srpske je nešto sasvim normalno, jer je on deo naše istorijske i kulturne baštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!